Airport Security: αδικαιολόγητα έως ανόητα μέτρα

  • Thread starter Re
  • Ημερομηνία δημιουργίας
Boker tov αγαπητή Drakkar καί όντως το post σου το βλέπω σήμερα το πρωϊ (χτές το βράδυ όταν μπήκα δέν το είχες βάλει ακόμα).Οντως όπως τά λές είναι (λεπτομέρεια:ο Avner Slapak δέν ήταν σ'αυτή την πτήση αλλά σέ μιά προηγούμενη,την μόνη σέ αεροπλάνο τής El-Al που είχε επιτυχή κατάληξη,αλλά τότε δέν υπήρχαν sky marshals).Επίσης σωστό είναι οτι ο Bar-Lev είχε υποψιαστεί τους άλλους δύο αεροπειρατές,αλλά δέν μπορούσε να φανταστή οτι τελικά ήταν τέσσερις (ο Arguello καί η Khaled είχαν προλάβει να επιβιβαστούν).

Ο Αμερικανός στον οποίο αναφέρομαι είναι όντως ο Byron Richards.Στό βιβλίο του "Disasters in the Air",ο Jan Bartelski γράφει επί λέξει "he (δηλαδή ο Richards) landed the aircraft on the nearest airfield and overpowered the hijacker".Δοθέντος οτι τά περισσότερα airfields τής εποχής τού '30 ήταν κατά βάσιν χωράφια και δοθέντος οτι overpowering δέν σημαίνει "φιλική χειραψία" :D,εύκολα μπορούμε να φανταστούμε μέ ποιόν τρόπο ο Richards αντιμετώπισε τον επίδοξο αεροπειρατή.Γιά την δεύτερη αεροπειρατεία που απέτρεψε,ο Bartelski αναφέρει μόνο αυτά που γράφεις και εσύ,αλλά άν βρώ χρόνο θά ψάξω γιά περισσότερες λεπτομέρειες.

Βέβαια,πράγματι those were the days,όπου όμως και οι αεροπειρατές δέν ήταν τόσο τερατωδώς αδίστακτοι όσο είναι σήμερα (καί έτσι μπορούσαν να μεταπειστούν σχετικά εύκολα-άν και όχι πάντα).Δυστυχώς,πράξεις σάν αυτές τού Richards ή τού Bar-Lev δέν ήταν τόσο συχνές όσο θα έπρεπε και έτσι αφέθηκε η κατάσταση να εξελιχθή όπως εξελίχθηκε....

Πάντως μερικά από τά μέτρα που λαμβάνονται στά αεροδρόμια γιά την αποτροπή τρομοκρατικών πράξεων είναι πράγματι αδικαιολόγητα και (έως) γελοία,αλλά κάποια άλλα είναι πράγματι σωστά.Οπως σέ κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα,πρέπει να υπάρχη κι'εδώ μιά ισορροπία.

Τέλος,θυμάμαι οτι όταν,τόν Αύγουστο τού 1973,πήγα οικογενειακώς στο Ισραήλ,εφαρμοζόταν ήδη έλεγχος αποσκευών όλων τών επιβατών στό LGAT,στό Check-in τής ΟΑ που διαχειριζόταν την πτήση πρός TLV (μέ την παρουσία,μάλιστα,αστυνομικών).Μόλις φτάσαμε δέ στο Ben-Gurion (που τότε λεγόταν ακόμα Lod),δέν μάς άφησαν να κατέβουμε αμέσως,αλλά πρώτα επιβιβάστηκε ένας Ισραηλινός αστυνομικός-που προφανώς έκανε κάποιον έλεγχο.

Ελεγχος αποσκευών γινόταν επίσης από τότε ακόμα και σέ μικρά αεροδρόμια,όπως στο Sharm-El-Sheikh στην χερσόνησο τού Σινά (που τότε ήταν υπό Ισραηλινή διοίκηση).Τό συγκεκριμένο αεροδρόμιο ήταν κατ'ουσίαν μιά παράγκα με πίστα και ένας διάδρομος,όπου προσγειωνόταν το αεροπλάνο (BAe 748,άν θυμάμαι καλά) τής Arkia που έκανε την πτήση Tel-Aviv-Eilat-Sharm-El Sheikh.Ο έλεγχος όμως που γινόταν εκεί δέν είχε τίποτε νά ζηλέψη από αυτόν τού Ben-Gurion..
 
Επειδή η ανθρώπινη φύση την έχει την "μαϊμουνια" μέσα της (για να μην αναλωθώ τώρα να αναλύω φιλοσοφικο-εγκληματολογικές θεωρίες, το θέτω έτσι!), σαφώς πολλοί συνάνθρωποι μας που διεκπεραιώνουν τους ελέγχους ξεφεύγουν και φέρονται με τρόπο που δεν πρέπει. Αυτό πρέπει να καταπολεμήσουμε, και όχι τα μέτρα αυτά καθεαυτά. Δίνεις λίγο δύναμη σε κάποιον ο οποίος έχει τα χ απωθημένα, έλειψη μόρφωσης, κοινωνικής καταξίωσης κλπ και ο ανθρωπος αυτός εκμεταλλεύεται το πόστο και τη στιγμίαία εξουσία του συνειδητα ή ασυνείδητα για να αντιμετωπίσει τα δικά του σύνδρομα.
Παντως στο Ισραήλ ο έλεγχος μπορεί να είναι αυστηρος, αλλά σπάνια τα παιδιά που απασχολούνται στο αεροδρόμιο είναι αγενή. Σε αυτό νομίζω συντελεί ότι υπάρχει γενικά καλο σύστημα ελέγχου στη χώρα.
Εγώ εκνευρίστηκα την προηγούμενη εβδομάδα στο δικό μας αεροδρόμιο, όταν πετούσα για Βρυξέλλες. Ημουν κοντα στην ώρα αναχώρισης και περνώντας τον έλεγχο χειραποσκευών, είδε η κοπέλα στη οθόνη κάτι που της φάνηκε περίεργο. Ηξερα και από άλλες φορές ότι επρόκειτο για μια μίνι μεταλλική θήκη στα κλειδιά του σπιτιού μου, που έχει μέσα ένα Siddur. Με ύφος "πάπα" μου λέει η άλλη security, αυτή είναι η τσάντα σας? Και ενώ της λέω "ναι, τι θέλετε να σας βγάλω?", μου αρπάζει τη τσάντα, χώνει τα χέρια και ψάχνει. Εκεί, της είπα ότι πρέπει εγώ να της ανοίξω τη τσάντα και να βγάλω τα πράγματα, αλλά αυτή άρχισε να μουρμουριζει:"την ξέρω εγώ τη δουλειά μου, αν δεν θέλεις, φωνάζω την αστυνομία να ψάξει κλπ". Της εξήγησα οτι δεν επιτρέπεται να βάζει έτσι χέρι μέσα, γιατι και κάτι να βρεί δεν αποδεικνύεται ότι δεν το έβαλε η ίδια μέσα και ότι αν η τσάντα είναι βαθειά πρέπει να την αδειάσει με όλο το περιεχόμενο σε μια λεκανίτσα και μετά να ψάξει ότι θέλει. Τελικά βρήκε το siddur και της είπα ότι βιάζομαι πραγματικά, αλλιώς όντως έπρεπε να φωνάξει την αστυνομία (και αν πέφταμε σε μαθητή μου, γιατί έχω βγάλει φουρνια, ήθελα να έβλεπα τί θα έκανε) και οι πολίτες ξέρουν τα δικαιώματα τους. Δεν άρχισα όμως ούτε να τη βρίζω, ουτε καν σπατάλισα χρόνο να της λέω ποιά είμαι και ότι αυτά που κάνει στο security είναι "περσινά σταφύλια" για μένα (αυτό το τελευταίο ίσως της χρειαζόταν, γιατί νόμιζε ότι εφήρμοζε state of the art τεχνικές) και οτι ειδικά αυτή δεν θα καταλάβαινε αεροπειρατή, ούτε αν φορούσε και ταμπέλα.
Το point μου: συμβαίνει στους ελέγχους να υφιστάμεθα συμπεριφορές μή ευγενικές ή και παράλογες. Το ζυγίζουμε, αν αξίζει, αν έχουμε τον χρόνο και αναλογα δρούμε. Το κακό στην Ελλάδα είναι ότι επειδή όλο το σύστημα μας νοσεί, συχνα ο πολίτης γενικά δεν βρίσκει το δίκιο του. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι έλεγχοι είναι λάθος και τα μέτρα, αλλά ότι ο ανθρώπινος παραγοντας που στελεχώνει τις θέσεις και το sypervising system θέλουν προσοχή.
Σε ζηλεύω Hastaroth που ήσουν το '73 κάτω! Τον Αυγουστο μάλιστα, λίγο πριν το Yom Kippur....(πες μου ότι πολέμησες κιόλας κάτω :great: )
 
Οπως είπα και πρίν,κάποια μέτρα είναι όντως γελοία,κάποια άλλα όντως σωστά.Τό κύριο ζήτημα όμως είναι νά στελεχώνωνται οι υπηρεσίες ασφαλείας μέ ανθρώπους σωστούς,που να έχουν καί την εκπαίδευση αλλά και την παιδεία να αντιληφθούν οτι αυτό που κάνουν είναι λειτούργημα και οτι πρωτίστως πρέπει να σέβωνται τον επιβάτη,γιατί μέχρι να αποδειχθή ο,τιδήποτε,ο επιβάτης είναι αθώος.

Προσωπικά,εκτός από τους αστυνομικούς τότε στό LGAT (που ήταν σχολαστικοί μέν,ευγενέστατοι δέ,πράγμα σπάνιο εκείνη την εποχή που υπήρχε ακόμα δικτατορία),έτυχε να περάσω από έλεγχο τρία χρόνια αργότερα-Αύγουστο τού 1976-κατά την επιστροφή μου από Κοπεγχάγη.Ο επίσης ευγενέστατος αστυνομικός ήθελε να ανοίξω την κινηματογραφική μου κάμερα (μέ φιλμάκι super 8,τότε δέν υπήρχαν κάν βιντεοκάμερες..) αλλά όταν τού είπα οτι είχε ακόμη φίλμ μέσα και άν την άνοιγα το φίλμ θά καταστρεφόταν,δέν επέμενε.Και αφού έψαξε τη βαλίτσα μου,μέ βοήθησε να την ξαναφτιάξω,ώστε να μήν χάσω χρόνο γιά την πτήση μου...

ΥΓ.Οντως μιά εβδομάδα μετά την επιστροφή μου από TLV ξέσπασε ο πόλεμος.Τό αρχικό σχέδιο ήταν να κάνουμε και Πρωτοχρονιά (Rosh hashanah) καί Kippur (που είναι μία εβδομάδα μετά) εκεί μέ τους συγγενείς μας αλλά επειδή έπρεπε να γυρίσω γιά να ξεκινήσω φροντιστήριο γιά το Πανεπιστήμιο,επιστρέψαμε την επόμενη τής Πρωτοχρονιάς.Πάντως ακόμα και εκεί να μέναμε,ήταν τεχνικώς αδύνατο να πολεμήσω -ώς εθελοντής βεβαίως,επειδή είμαι Ελληνας πολίτης- λόγω προβλημάτων υγείας (εξ ού και εδώ όταν παρουσιάστηκα στο στρατό μέ έκριναν Ι5 καί μέ έθεσαν εκτός...).
 
Για διαβάστε αυτό http://www.wcnc.com/news/topstories/stories/wcnc-032308-sjf-gunonplane.1c4cabd1.html

Καλός ο θεσμός των air marshals όταν αυτοί ξέρουν να χειρίζονται τα όπλα τους, αλλά να οπλοφορούν και οι πιλότοι, ε αυτό πια παραπάει. Και καλά να οπλοφορούν αλλά να πυροβολούν και κατά λάθος μέσα στο cockpit, ε τότε πια δεν ξέρω τι να πω. Εκτός κι αν ο πιλότος ήταν σύντεκνος και έκανε αναπαράσταση γάμου και μπαλωθιών στο αμερικανάκι συνάδελφό του. Γιατί, από τα λίγα που ξέρω από όπλα, αυτά ΔΕΝ εκπυρσοκροτούν όταν είναι ΜΕΣΑ στις θήκες τους, παρά μόνο όταν είναι στα χεράκια μας . :wall: :wall: :wall:
 
Σημασία έχει όχι αν έχεις airmarshals, αλλα άν οι άλλοι νομίζουν ότι έχεις....(εννοείται ότι είναι undercover).
Είχα υποσχεθεί περισσότερες πληροφορίες για Uri Bar Lev και το συμβάν που συζητήθηκε εδώ...κατευθείαν απο την πηγή! Λοιπόν...ο κυβερνήτης όντως αντιμετωπισε ασρικά πρόβλημα με την εταιρεία, αλλά όχι επειδή είχε τον skymarshal στο πιλοτήριο. Ο λόγος ήταν ότι του ζητήθηκε να επιστρέψει αμέσως Ισραήλ, αλλά εκείνος φοβήθηκε για τη ζωή του του τραυματισμένου και καθυστερησε να επιστρεψει για να νοσηλευτεί. Αυτός ήταν ο λόγος δυσαρέσκειας της εταιρείας, αλλά εν τέλει φυσικά δεν τον έδιωξε η εταιρία. Περισσότερα...σε συνέντευξη του κυβερνητη που θα διαβάστε ελπίζω (γεροί να είμαστε πάνω απ' όλα) σε γνωστό αεροπορικό περιοδικό στα επόμενα τέυχη.
 
Κατ'αρχήν,welcome back,drakkar!Ελπίζω νά πέρασες καλά στό ταξίδι.Σχετικά μέ το συμβάν,ο Bartelski αναφέρει οτι όντως ο Bar-Lev πρώτα επικοινώνησε μέ το Ben-Gurion,όπως είχε υποχρέωση να κάνη.Προφανώς οι Ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας ενδιαφερόντουσαν νά συλλάβουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τους Arguello καί Khaled,εξ ού και η εντολή πρός τον Bar-Lev νά πάη κατευθείαν στο Tel-Aviv.Σέ ζηλεύω που τον γνώρισες προσωπικά!Είμαι σίγουρος οτι η συνέντευξη ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

Σχετικά μέ τό συμβάν που αναφέρει ο ντόκτωρ,προφανώς οι πιλότοι που επιλέγονται γιά οπλοφορία (διότι δέν οπλοφορούν όλοι,όπως αναφέρει και τό άρθρο) περνούν από εκπαίδευση πρίν τους δώσουν το σχετικό εργαλείο.Τό θέμα είναι πόσο καλά μαθαίνουν το μάθημά τους-ο συγκεκριμένος φαίνεται οτι δέν ήταν και τόσο καλός μαθητής και κατά τά φαινόμενα είχε ξεχάσει να ασφαλίση το όπλο του πρίν το βάλη στη θήκη του.Δέν νομίζω οτι το είχε βγάλει και έκανε εξάσκηση στη σκοποβολή μέσα στο κόκπιτ γιά να περάση η ώρα :).

Σάν μέτρο πάντως,θεωρώ οτι είναι σωστό-εννοείται,εφ'όσον εφαρμόζεται όπως πρέπει.Είχα διαβάσει μάλιστα στό airliners.net άρθρο ενός που ήταν airline captain και αστυνομικός (πώς τά βγάζει πέρα μέ τίς δυό αυτές δουλειές είναι απορίας άξιο αλλά όταν ένας τραγουδιστής είναι ταυτόχρονα και πιλότος σέ αεροπορική εταιρεία,γιατί να μήν μπορή κι'ένας αστυνομικός;) ο οποίος συνηγορούσε υπέρ τού μέτρου αυτού.
 
Αχ...με έχει πιάσει φοβερή στενοχώρια που γύρισα...αλλά τί να κάνω!
Οπως είχα πει...they do not make them this way! Μιλάμε για φοβερούς πιλότους, Βar Lev και λοιποί της εποχής.
Σε σχέση με τα μέτρα και την ασφάλεια, ήθελα να θέσω και ένα θέμα που αφορά τους επιβάτες: μου είπε ειδικός του ισραηλινού security (θα δημοσιευτεί και δική του συνέντευξη), ότι μεγάλη σημασία για το αν έχεις ασφάλεια στην πτήση έχει να κάνει και με το επιβατικό κοινό. Υποστήριζε λοιπόν ότι και με απουσία airmarshal οι ισραηλινοι επιβάτες θα αντιδρούσαν και θα μπορούσαν να ματαιώσουν επιχειρήσεις, λόγω του φρονήματος που έχουν. Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι πιθανόν η κατάληψη των αεροσκαφών της 11/9 να μην μπορούσε να γινει σε ισραηλινά αεροσκάφη. Το πιστευω πάντως και εγώ αυτό, ότι δηλαδή οι ισραηλινοί επιβάτες (και γενικά ως λαός) δεν μασάνε και είναι αποφασισμένοι να μην πέφτουν αμαχητί. Ετσι και οι κυβερνήτες τους, που παρεπιπτόντως, σε πλειονότητα προέρχονται απο την πολεμική και εφεδροι (που σημαίνει ότι πατούν EL AL, αλλά μια φορά το μήνα και το πολεμικό!)
 
Τώρα που το λές,θυμήθηκα οτι και ο Bartelski στό βιβλίο του αναφέρει σχετικά "several passengers jumped on the girl (εννοεί την Leila Khaled) and pinned her on the floor" Υπ'οψιν οτι η εν λόγω "νεαρά" κρατούσε και χειροβομβίδα,αλλά αυτό δέν εμπόδισε τους επιβάτες νά την πλακώσουν στό ξύλο.

Παρόμοια άποψη μέ τόν ειδικό που συνάντησες είχε στό άρθρο του και ο πιλότος-αστυνομικός που προανέφερα.Αυτός μάλιστα το πήγαινε πιό μακρυά,υποστηρίζοντας οτι θα έπρεπε να επιτρέπεται στούς επιβάτες να έχουν μαζί τους μικρά αιχμηρά αντικείμενα (όπως π.χ. σουγιαδάκια),μέ το σκεπτικό οτι μπορεί μέν ένας τέτοιος επιβάτης να ήταν επίδοξος αεροπειρατής,θα είχε ομως να αντιμετωπίση άλλους 100-200 που δέν θα ήταν καί που μόλις αντιλαμβανόντουσαν τίς προθέσεις του,θά ορμούσαν πάνω του μέ τά σουγιαδάκια τους και θα τόν ξεσκίζαν.Βέβαια κάτι τέτοιο σίγουρα δέν θα πετύχαινε πάντα διότι αφ'ενός δέν είναι πάντα όλοι οι επιβάτες ενός αεροπλάνου κατάλληλα εκπαιδευμένοι,ούτε κάν έχουν όλοι τά κατάλληλα φυσικά καί ψυχολογικά προσόντα γιά να την πέσουν σέ έναν επίδοξο αεροπειρατή.Πιστεύω όμως οτι έστω και μιά φορά να πετύχαινε,θά αρκούσε γιά να το ξανασκεφτούν οι επόμενοι "επίδοξοι",καθώς ποτέ δέν ξέρεις μέ ποιόν συνταξιδεύεις...

Γιά τους Ισραηλινούς βέβαια (αλλά και γιά εμάς τους εκτός Ισραήλ Εβραίους) ισχύει γενικά οτι "πέρασε ο καιρός που ήμασταν η εύκολη λεία",οπότε λογικό είναι οι πιλότοι στην El-AL συμπεριφέρωνται αναλόγως.

Καί φυσικά άς μήν ξεχνάμε οτι,σύμφωνα μέ τίς ενδείξεις,και οι επιβάτες τού τέταρτου αεροπλάνου τής 11/9 (που δέν ήταν Ισραηλινοί) προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τους αεροπειρατές-γι'αυτό και τό αεροπλάνο τους δέν έπεσε σέ κατοικημένη περιοχή.Είναι λυπηρό που η προσπάθειά τους δέν πέτυχε τελείως,αλλά τουλάχιστον βοήθησε να αποφευχθούν και άλλα θύματα στο έδαφος.
 
Για άλλη μια φορά μου χάλασε η διάθεση με τα μέτρα στο Ελ. Βενιζέλος. Μου πέταξαν ξανά κρέμες προσώπου κ.α. προσωπικά πράγματα που θεωρούνται απαγορευμένα. Εκεί που τα είδα όλα βέβαια είναι η εμμονή των υπαλλήλων να ψάχνουν και να ξαναψάχνουν την γιαγιά μου... με ανοιχτά τα χέρια... Πετάω πολύ συχνά , τέτοιου είδους συμβάντα βρίσκω κυρίως στο Ελ. Βενιζέλος.. στα περιφερειακά η εικόνα είναι καλύτερη.
Νομίζω πως κάποια στιγμή πρέπει να επανθεωρήσουμε τις θέσεις μας για το αν θα πρέπει να ισχούν τόσο έντονα τα μέτρα ασφαλείας για π.χ. Σάμο , την Κω , την Μυτιλήνη ΕΛΕΟΣ... Η γιαγιά μου δεν είναι τρομοκράτης...
Και θα πω και κάτι και ας με συγχωρέσουν ορισμένοι εδώ, όσο και αν δεν θέλω να το παραδεχτώ , η συμπεριφορά ορισμένων υπαλλήλων στον έλεγχο χειραποσκευών του Ελ. Βενιζέλος είναι απαραδέκτη... είναι ικανοί να σε ντροπιάσουν... για ένα ζελέ μαλλιών!!
Είναι κακό και για τις αεροπορικές εταιρείες. Μου χάλασε η διάθεση και μπήκα νευριασμένος στο αεροπλάνο μετά... Ευτυχώς ξαναβρήκα την ησυχία μου μετα την εκπληξη στην πόρτα του ... ένα κουκλάκι ευγενέστατο περίμενε η (miss G.Thanou or Thinou) γειά σου Αegean με τα ωραία σου..!! :D :great:
 
Sunshine":356o5lo3 said:
...... Μου πέταξαν ξανά κρέμες προσώπου κ.α. προσωπικά πράγματα που θεωρούνται απαγορευμένα. ... Πετάω πολύ συχνά.......

Και αφού γνωρίζεις ότι δεν επιτρέπονται στις χειραποσκευές οι κρέμες προσώπου, τα ζελέ μαλλιών και τα υπόλοιπα υγρά, γιατί συνεχίζεις να τα κουβαλάς μαζί σου? Βάλτα στην (παραδοτέα) αποσκευή σου κι έτσι δε θα σου τα ξαναπετάξουν.
Όσο για τη (συμπαθέστατη :) ) γιαγιά σου, δε βρίσκω το λόγο να μην την ψάχνουν κανονικά.
Όλους τους υπόλοιπους γιατί μας ψάχνουν?
Καλύτερα να μας ψάχνουν όλους, παρά να ψαχνόμαστε όλοι εκ των υστέρων.
 
Top