Καταρχάς ελπίζω όλοι να διασκεδάσαμε και φέτος, γιατί αυτός είναι και ο ουσιαστικός σκοπός του quiz! Νομίζω από τα γραφόμενα του gonso καταλάβατε ότι και όσοι βάλαμε ερωτήσεις "παίξαμε" κι εμείς μεταξύ μας, ψάχνοντας ο ένας τις απαντήσεις του άλλου, για τη χαρά του παιχνιδιού.
Και τώρα αβρότητες τέλος, γιατί βλέπω ότι τα πληκτρολόγια έχουν πάρει φωτιά! Σηκώνω τα μανίκια και απαντάω:
Ερώτηση 14:
Τα Α330-200 της Airtours ήταν τα πρώτα Airbus (και απ' όσο γνωρίζω τα μόνα Α330) στα οποία οι τουαλέτες τοποθετήθηκαν στο deck του φορτίου. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρία εξοικονόμησε χώρο στην καμπίνα για εννέα ακόμη καθίσματα στην Economy. Ως charter εταιρία, είχε ως προτεραιότητα τη μεταφορά περισσότερων επιβατών και μιας που το Α332 είχε άφθονο χώρο και για αποσκευές και για cargo, αποφάσισε να θυσιάσει λίγο από το χώρο του cargo hold για WC, εφόσον δεν μετέφερε cargo ούτως ή άλλως.
Η ερώτηση προέκυψε διαβάζοντας το πολύ ωραίο "Buying the Big Jets" του Paul Clark δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο (περίπου όπως παλιότερα διαβάζαμε την Αιολική Γη του Βενέζη για να γράψουμε εργασία για το σχολείο

), το οποίο συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον έχει την όρεξη να μπει για λίγο στα αεροπορικά παρασκήνια.
Μου έκανε εντύπωση που γράφτηκε ότι πρόκειται για το G-MDBD. Αυτό δεν είναι βέβαιο, μιας και η συγκεκριμένη διάταξη υπάρχει σε
όλα τα Α332 της Airtours, που τώρα πετούν για την Thomas Cook.
gonso":2a4ufcn9 said:
flying Doc":2a4ufcn9 said:
Ενστάσεων συνέχεια. Ο launch customer του Α330-200 ήταν η ILFC που τα νοίκιασε στην Canada 3000. Αφορα την ερωτηση 14.
Γιώωωωργοοοο, σε ζητάνε.
Γιατρέ μου, καταλαβαίνω το πιθανό μπέρδεμα, αλλά το ενδιαφέρον της ερώτησης εστιάζεται ακριβώς στην παραπάνω ιστορία. Γι' αυτό και υπήρξε διευκρίνιση ότι ζητάμε το
συγκεκριμένο αεροπλάνο και όχι τον τύπο του αεροπλάνου γενικότερα.