Η Φιλοσοφία της Φωτογραφίας.

• Thread starter Thread starter mimithem
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
seven4seven":1qm89eio said:
Επισης, εγω τις ισιωνω με rotate canvas. ΕΝΤΑΞΕΙ? :lol:
Και εγώ.. 1,2 μοίρες..

@fotis, στο έγραψα απλά για να καταλάβεις σε τι ανθρώπους αναφέρεσαι, εν γένει, σε αυτό το φόρουμ.. Δε χρειαζόταν να κάνεις edit το post σου.

seven4seven":1qm89eio said:
JERRY":1qm89eio said:
δε νομίζω πως οτιδήποτε μη-καταγραφικό (που εμπεριέχει αεροπλάνο) εντάσσεται αυτομάτως στις τέχνες

Υποκειμενικο.

Βασικά αναφερόμουν σε φωτογραφίες που μπορούν να θεωρηθούν ως αντικειμενικές τέχνες (και ενδεχομένως να εκτεθούν κάπου) και να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα ενός μη-χομπίστα. Τα φετίχ μας κατά τα άλλα είναι πολλά...

Και φυσικά δεν αναφέρομαι στις κοιλιές σου :wink:
Μόνο και μόνο το
Με την πλατη στο ριναιο, γονατιστος η και ξαπλα κατω και την κοιλια μεχρι οσο παει
δίνει μια ιδιαιτερότητα στη φωτογραφία :P

Τώρα τελευταία,μετά από αγορά τριπόδου,έκανα δυό-τρεις εξορμήσεις για νυχτερινές λήψεις και έμεινα πραγματικά έκπληκτος!Κρίμα που τόσον καιρό δεν είχα πάρει χαμπάρι περί των τριπόδων.Τελικά οι νυχτρινές λήψεις έχουν άλλη αισθητική, ένα ρομαντισμό θα έλεγα,που σε κάνει να τις αγαπάς.Άλώστε στις νυχτερινές υπάρχουν πολλές επιλογές για την αισθητική της λήψης,όπως είναι η ρύθμιση του ISO,της ταχύτητας κλείστρου και γενικά ρυθμίσεις τις οποίες δεν μπορεί κάποιος να κάνει με το φως της ημέρας με ικανοποιητικά αποτελέσματα.Όλα αυτά τα φωτάκια πάνω στο αεροσκάφος αλλά και γύρω από αυτό, συνθέτουν ένα πραγματικά πολύ όμορφο αποτέλεσμα... :D

Οι νυχτερινές λήψεις ειναι πράγματι μαγικές. Ανέκαθεν (ακόμα και επι εποχής Ελληνικού) με την παραμικρή ευκαιρία τράβαγα νυκτερινές και μάλιστα 3-4 πόζες με διάφορα settings. Το αποτέλεσμα ήταν πάντα εντυπωσιακό.
Για παράδειγμα:
http://www.airpics.gr/photo/949
Ολα αυτα τα φώτα μέσα απο τα παράθυρα και το κοκπιτ, τα φωτα των αυτοκινήτων που βρισκονταν εν κινησει, οι προβολείς, οι σκιές, δίνουν μια άλλη εικόνα σε λεπτομέρειες που εκείνη τη στιγμή δεν πολυπροσέχεις.

Συνέχισε τους πειραματισμούς mimithem και πάντα θα βλέπεις κάτι το εντυπωσιακό.

Mimithem, συμβουλη:
Τραβα νυχτερινες με οσο περισσοτερα δευτερολεπτα εκθεση μπορεις (αν στο επιτρεπουν κ οι συνθηκες, βεβαια) και με οσο λιγοτερα ISO γινεται. Αν εχεις και cable release (ντεκλανσερ λεγεται στα Ελληνικα :lol: ) τραβα με bulb. Θα αποζημιωθεις! :wink:
Επισης, δοκιμασε νυχτερινες με αεροπλανα σε κινηση. Τα strobes, τα beacons, ολα τα φωτα ενος αεροπλανου δινουν μαγικα αποτελεσματα!

seven4seven":1cfgx6zu said:
Τραβα νυχτερινες με οσο περισσοτερα δευτερολεπτα εκθεση μπορεις (αν στο επιτρεπουν κ οι συνθηκες, .............

Ερωτηση,πρεπει να ειναι ακινητη η μηχανη , ετσι δεν ειναι ? Ρωταω και εσενα και τον Γιωργο απο πανω (στο προηγουμενο ποστ) αλλα εντελως ακινητη,δεν εχω καταφερει να βγαλω μια καλη νυχτερινη με μια Νικον COOLPIX 4100 που εχω. :cry:

Σωστα. ΠΑΝΤΕΛΩΣ ακινητη, αν τραβας με ο,τιδηποτε απο μισο δευτερολεπτο και κατω. Και το παραμικρο κουνημα, θα χαλασει την φωτο. Αν δεν υπαρχει τριποδο διαθεσιμο, ψαξου για κατι που μπορει να παιξει τον ρολο του (εχω χρησιμοποιησει μαντρες, σκουπιδοτενεκεδες, κουτια, την οροφη του αυτοκινητου μου, το ιδιο το εδαφος, κ.ο.κ.) :wink:

Σ'αυτό το σημείο θα ήθελα να προκαλέσω ένα προβληματισμό σχετικά με το αεροπλάνο και τη φωτογραφία.Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές, αλλά θα ήθελα και τη δική σας γνώμη.Μήπως αυτό το κόλλημα που έχουμε με τη φωτογραφία, μας κάνει να είμαστε αφοσιωμένοι αποκλειστικά στην ποιότητα της φωτογραφίας και όχι στο να χαρούμε τη στιγμή που περνάει το αεροπλάνο; Θέλω να πω μήπως αυτό το "φωτογραφικό κυνήγι" σκοτώνει την ομορφιά του αεροσκάφους και περιορίζει τα συναισθήματα σε σκέψεις του τύπου "βγήκε καλή;" ή "έπρεπε να είχα βάλει περισσότερη φωτεινότητα", σκέψεις οι οποίες δε σε αφήνουν να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την προσγείωση...Ελπίζω να μην το έκανα τραγικό...

Ισχυει αυτο που λες. Ειδικα αν εισαι σε κανενα αεροδρομιο που γινεται χαμος απο αεροπλανα που δεν εχεις και τραβας απο δω κ απο εκει πανικοβλητος, μετα κοιτας τις φωτο και λες "ελα ρε, ποτε το τραβηξα κ αυτο?" (πρωτη φορα που το επαθα ηταν στο EGLL). Χανεις μαγεια, ειναι αληθεια.
:? Ο αντιλογος,βεβαια, λεει οτι μια καλη φωτο εχεις απειρες ωρες να την κοιτας και να γουσταρεις, γιατι ειναι κατι που σου μενει. :wink:

Ναι, ακριβώς όπως τα λέει ο 7για7 από πάνω είναι!

Προσωπικά, τα πολύ ξεχωριστά αεροπλάνα (βλ. Γουνάλα :thx: ) προτιμώ να τα χαζέψω και λίγο να περνούν από μπροστά μου, αλλά αφού βγάλω τις απαραίτητες φωτογραφίες φυσικά! Τις οποίες φωτογραφίες μπορείς να τις κοιτάζεις μετά για χρόόόνια και να αναπολείς τη στιγμή (και την παρέα που είχες εκείνη την ώρα και τι ακύρωσες για να πας να τη βγάλεις και ό,τι άλλο σου θυμίζει η φωτο τέλος πάντων).

Θα έλεγα ότι ο καθένας πρέπει να ξεκαθαρίσει αν είναι τύπος της φωτογραφίας ή της παρατήρησης (ή έστω σε τι βαθμό το καθένα) με το ακόλουθο απλό τεστ:
1.βγάζουμε ένα σπάνιο αεροπλάνο την πρώτη φορά που το βλέπουμε
2.πηγαίνουμε στο αεροδρόμιο όπου συχνάζει και το βλέπουμε άλλες 1-2 (ή και 20 φορές)
3. δοκιμάζουμε να μην το ξαναβγάλουμε φωτογραφία
4.αναρωτιόμαστε μήπως μας τρώει το χέρι μας και η μηχανή μάς φωνάζει: "Τι θα πει το έχεις ξαναβγάλει? Άνοιξέ με και βγάλ' το αμέσως!!!"
Αν η απάντηση είναι "ναι", τότε είμαστε τύπος της φωτογραφίας. Αν είμαστε χαλαροί κοιτάζοντάς το να τροχοδρομεί αργά και βασανιστικά μπροστά μας, τότε είμαστε τύποι της παρατήρησης.

(εγώ δε θα μπορούσα να μην ξαναβγάλω π.χ. τη Γουνάλα αν την έβλεπα μπροστά μου, κι ας χάνεται λίγη από τη μαγεία όταν βλέπεις το αεροπλάνο μόνο μέσα από το viewfinder)

Παντως εγω που διαβαζω τωρα το θεμα καταληγω στο συμπερασμα οτι ειστε τρελαμενοι φιλοι της αεροποριας αλλα σε καμια περιπτωση δημιουργικοι φωτογραφοι (τον ορο καλλιτεχνικη φωτογραφια τον σιχαινομαι).Χρησιμοποιειτε το μεσο (φωτ.μηχανη) για να αποτυπωσετε το παθος σας αλλα αυτο κυριως γινεται με τροπο καταγραφικο.
Η ουσια της δημιουργικης φωτογραφιας (καλλιτεχνικη πειτε την εσεις) ειναι να ξεπερνα την πραγματικοτητα και να την μεταμορφωνει ωστε να την υπερβαινει και οχι απλα να την καταγραφει.
Ενα βασικο επισης που κανουν πολλοι απειροι φωτογραφοι ειναι οτι αφου περασουν το πρωτο σταδιο δηλ την αναμνηστικη φωτογραφια (φιλους, συγγενεις, εκδρομες κλπ) μετα νομιζουν οτι αν φωτογραφισουν ωραια μερη (ηλιοβασιλεματα, παραλιες, βουνα, λουλουδακια κλπ) κανουν καλλιτεχνικη φωτογραφια. Το να φωτογραφισεις κατι ομορφο δεν ειναι απαραιτητως και ωραια φωτογραφια!Ειναι απλα η απεικονηση μιας ωραιας τοποθεσιας πχ.
Αυτα τα ολιγα περι φιλοσοφιας της φωτογραφιας.Το θεμα ειναι τεραστιο φυσικα....