Η Φιλοσοφία της Φωτογραφίας.

Re: Spotting & Photography: εξοπλισμός, τεχνικά και ερώτησεις

solro":to2pa92q said:
κάθε φορά που βγάζω μια σωστή φοτογραφία.

Δε θα το 'λεγα.... απ' όσα είδα.

Η αποδοχή μιας φωτό σ' ενα site (Ελληνικό/ξένο, δεν έχει σημασία, όχι όμως στη gallery του forum μιας και δεν υπάρχει screening), όπως κα ινα το κάνουμε, ΕΙΝΑΙ επιτυχία. Είναι η επιβράβευση για μια επιτυχημένη τεχνικά/θεματικά φωτογραφία, αφού περνάει από λεπτό κόσκινο.

Να σου πω για μενα, έχω 19.980 φωτογραφίες αεροπλάνων, απ' τις οποίες ανέβηκαν μέσα κι έξω από τα σύνορα περίπου 570-580. Κόπηκαν και κατ' εμε καλύτερες. Για μένα είναι 580 επιτυχίες. Επιτυχία ήταν όταν έπιασα το DC-10 της Avient, το Il-62 της Ucranian Gov, το 707 της Romavia και άλλα πόσα που δε θυμάμαι. Ας μη ξεφεύγουμε από το θέμα του εξοπλισμού. Εξ ορισμού, planespotting είναι η καταγραφή/παρατήρηση αεροπλάνων με ΚΑΘΕ μέσο, ηλεκτρονικό ή μη. Απλά η φωτογραφία είναι κάτι που μένει και κακά τα ψέματα μια καλή μηχανή βγάζει καλές φωτογραφίες, πέρα από τις δυνατότητες που δίνει στον spotter.
Πάνω σ' αυτό επιμένω στο θέμα των DSLR. Σαφώς και με μια compact των 50€ θα φωτογραφίσεις ένα αεροπλάνο όπως και με μια DSLR των 3000€, αλλά το αποτέλεσμα δε θα είναι το ίδιο. Προσωπικά, αν και τραβάω για μένα επιδιώκω να ανεβάζω σε site, είναι η αυτοεπιβεβαίωσή μου κι ευτυχώς έχω επιτυχίες. Αλλά, αν και ξεκίνησα δειλά με μια compact τον Σεπτέμβρη του 2006, την άλλαξα το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου γιατί κατάλαβα ότι δε μπορώ να προχωρήσω στο hobby αν δεν άλλαζα μηχανή.

Σαφώς και δε μπορώ να ορίσω τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός, αλλά επιμένω ότι αν θέλει κανείς ν' ασχοληθεί σοβαρά με το spotting πρέπει να το κάνει με DSLR. Άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια που γυρίζω σ' αεροδρόμια δεν έχω δει κανέναν "καμένο" με compact...
 
Re: Spotting & Photography: εξοπλισμός, τεχνικά και ερώτησεις

[album]9014[/album]

Μερικές φορές τυχαίνει το θέμα να είναι σπάνιο, ο φωτισμός κατάλληλος και να βγει μια ενδιαφέρουσα φωτογραφία με πολύ φτωχά μέσα. Η παραπάνω φωτογραφία έχει τραβηχτεί με μια ψεύτικη μηχανή τσέπης με φίλμ, αλλά δημοσιεύτηκε (με καλύτερο σκανάρισμα) στο Janes Defence Weekly λόγω θέματος. Απλώς έτυχε...

Όμως ο Flying Doc έχει δίκιο, όταν κάποιος καταναλώνει το χρόνο του για φωτογράφηση, δεν μπορεί να χάνει συνέχεια αξιόλογες ευκαιρίες λόγω ακατάλληλης φωτογραφικής μηχανής. Μία DSLR είναι απαραίτητη.
 
Re: Spotting & Photography: εξοπλισμός, τεχνικά και ερώτησεις

flying Doc":3e3meu56 said:
....Άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια που γυρίζω σ' αεροδρόμια δεν έχω δει κανέναν "καμένο" με compact...

Δε νομίζω πως νομίζεις οτι έχω DSLR....άσχετα αν με έχετε πρήξει να την αλλάξω (έρχεται και αυτή η ώρα) :mrgreen: Ωστόσο οι περίπου 330 φωτό μου στο airpics.net με ικανοποιούν απόλυτα

http://www.airpics.net/results/sPg/sokr ... /0/sppp/12
 
Re: Spotting & Photography: εξοπλισμός, τεχνικά και ερώτησεις

Κατι που φανταζομαι θα το εχουν απορια και αλλοι: για να γινουν δεκτες φωτο στα διαφορα site τι προυποθεσεις πρεπει πανω κατω να εχουν;
 
Re: Spotting & Photography: εξοπλισμός, τεχνικά και ερώτησεις

Ορισμένοι λόγοι απόρριψης σε αερο-φωτογραφικά site:
Level, Blurry, Borders, Category, Nose Shots, Dark Category, Centered, Color, Common, Compression, Contrast, Copyright, Dark, Dirty, Distance, Double, Editing, Error, Overexposed, Grainy, Info, Over-sharpened, Motive, Photographer, Quality, Reupload, Size, Soft (βλ. http://www.airliners.net/faq/rejection_reasons.php)

Βέβαια κάποια απο αυτά μπορεί και να παραβλεφθούν σε ειδικές περιπτώσεις αναλόγως με τη σπανιότητα της φωτογραφίας ή την καλλιτεχνική προσέγγιση του θέματος... και βέβαια πάντα παίζει ρόλο και η υποκειμενικοτητα των screeners. Επιπλέον, ο αριθμός των hits μιας φωτογραφίας πολλές φορές δεν λέει απαραίτητα κάτι για την ποιότητα της.

Πάντως να πω για άλλη μια φορά -αν και το έχω ξαναπεί- πως planespotting και ανέβασμα φωτογραφιών στο internet είναι 2 τελείως διαφορετικά πράγματα. Αφενός το planespotting σαν hobby δεν προϋποθέτει τη λήψη φωτογραφιών απαραιτήτως (είναι γενικώς η παρατήρηση και, προαιρετικά, η καταγραφή αεροσκαφών) και αφετέρου planespotters που τραβούν φωτογραφίες υπήρχαν και τη δεκαετία του '60, του '70, του '80 και του '90 όταν δεν υπήρχε internet και φωτογραφικά sites. Κι αυτοί ευτυχισμένοι ήταν και έκαναν το hobby τους, χωρίς να έχουν στο μυαλό τους αν η φωτογραφία θα γίνει δεκτή στο airliners.net
 
Re: Spotting & Photography: εξοπλισμός, τεχνικά και ερώτησεις

Θα συμφωνήσω με το μέλος xristos και θα πω απλά και τη φράση ενός μέλους του forum που είπε ένα καλοκαίρι σε ένα αεροπορικό νησί της Ελλάδας : "Το σώμα δεν κάνει το θέμα". Για μένα μια φωτογραφία για να είναι "δυνατή", δεν είναι απαραίτητο να είναι τραβηγμένη με το σωστό διάφραγμα, με το σωστή ταχύτητα, με σωστό ορίζοντα κτλ. Εξαρτάται από το τι δείχνει. Σαφώς και οι (φωτογραφικές) απαιτήσεις σου αλλάζουν με τον καιρό καθώς βελτιώνεσαι και εσύ, αλλά ας μη συγχέουμε το planespotting με το ανέβασμα φωτογραφιών σε site.

Πολλοί είναι αυτοί που προσηλώνονται στο να βγάλουν απλά μία άρτια φωτογραφία, απλά καταγραφική, μόνο και μόνο για να ανέβει στο site. Ε, άμα αυτή η φώτο είναι και στον αέρα (προσέγγιση δηλαδή σε κάποιο αεροδρόμιο), και υπάρχει σε 2351251251 αντίγραφα, δεν έχει και κάτι να πει για μένα. Το χόμπι μας είναι πολύ δυναμικό, πολύ ενεργό, καθόλου στατικό. Μην κολλάμε στην αρτιότητα μιας φωτογραφίας, δεν είμαστε φωτογράφοι, προσπαθούμε να καταγράψουμε αεροπορικές στιγμές σε μία εικόνα, μην κολλάμε στο αν αυτή θα ανέβει κάπου.

Στα παραπάνω φυσικά δε μπορώ να μην υπολογίσω και τον προσωπικό παράγοντα. Όταν κάποιος κάνει τα πρώτα του βήματα, όταν κάποιος το παλεύει,όταν κάποιος κάνει θυσίες για το χόμπι κτλ.
 
Επειδή, όντως βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος, συμφωνώ απόλυτα με Χρήστο καιΓεράσιμο, ότι ο πρωταρχικός στόχος του planespotting είναι η καταγραφή του αεροπλάνου. Το πως θα γίνει αυτό, είναι εντελώς αντικειμενικό. Έχω δει κόσμο να γράφει στο μπλοκάκι, έχω δει να τραβάνε βίντεο, να καταγράφουν μόνο 320, μόνο 737, μόνο ΒΑ για παράδειγμα.
Σαφώς, όλοι ξεκινήσαμε γιατί αγαπάμε το αεροπλάνο, και ξεκινήσαμε μπουσουλώντας (τουλάχιστον μιλάω για μένα) με φωτογραφίες της πλάκας, με συρματοπλέγματα, κλαδιά, θάμνους, δάχτυλα και μύτες μέσα στο πλάνο. Έχω βγάλει (ακόμα και τώρα που προχώρησα αρκετά στο hobby) ΜΟΝΟ το registration μέσα από παράθυρο αεροπλάνου, jetway ή λεωφορείο ΜΟΝΟ και μόνο για να καταγράψω το αεροπλάνο, στο κάτω κάτω αυτό ΕΙΝΑΙ planespotting. Αλλά πλέον ΕΠΙΔΙΩΚΩ να ανεβάζω φωτογραφίες σε αεροπορικά sites και στεναχωριέμαι όταν κόβονται. Μάλιστα πολλές φορές αναρωτήθηκα γιατί κόψαν τη δική μου και πέρασαν μια άλλη που ήταν παρόμοια ή κατώτερη. Την απάντηση την έδωσε ο Χρήστος...

Όπως και να έχει, το planespotting είναι πολυδιάστατο hobby. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιον που έχει 10.000 φωτό στο A.net και ζει από αυτές ή κάποιον που κάθεται με κυάλια και μπλοκάκι και καταγράφει μόνο ATR. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, καταγράφουμε το καθε αεροπλ΄ναο κι αν νομίζουμε ότι έχουμε κάτι καλό, δοκιμάζουμε την τύχη μας στο ανέβασμα. Απλά, ο εξοπλισμός έχει σημασία (Σωκράτηηηηηηηηηηηηηηηηη, άλλαξε μηχανήηηηηηηηηηηηηη)
 
οι πολλες διαφορετικες αποψεις απλα και μονο δειχνουν ποσο ευρυ ειναι το hobby του λατρη της αεροποριας (και οχι του ΅σποτερακια΅με τη στενη καταγραφικη εννοια του ορου). ειναι τοσα πολλα τα πραγματα στο συγκεκριμενο χομπι, που για μενα περισσοτερο σημασια εχει το τι γεμιζει τον καθενα να κανει. προσωπικα σταματησα να ασχολουμαι με το χαος των reg.numbers, καπου με κουρασε. η φωτογραφια ειναι αλλο πραγμα, πολυ δημιουργικο. αγορασα κι εγω dslr, τη μαθαινω σιγα σιγα, και βλεπω οτι το αερο-hobby με τη βοηθεια της μπορει να περασει σε ακομα ομορφοτερα και πιο δημιουργικα επιπεδα. βεβαια κι εγω εχω βγαλει φωτο μονο reg.number και επισης εχω βγαλει πολλες φωτο που αν τις ειχα βγαλει με την ποιοτητα μιας dslr θα ηταν αριστουργηματα και το μετανοιωσα που αργησα να κανω αναβαθμιση μηχανης. (Σωκρατη, δε σε ξερω, αλλα αλλαξε μηχανη!!)
το ανεβασμα φωτο στα διαφορα site ειναι οντως κατι που μπορει να δωσει και κινητρο αλλα και χαρα στο φωτογραφο-χομπιστα. μια μονο σημειωση θα κανω για το a.net στο οποιο πιστευω οτι οι επιλογες των φωτογραφιων δε γινονται τοσο και καλα "αυστηρα" οπως οι ιδοι θελουν να παρουσιαζουν αλλα περισσοτερο με δικα τους υποκειμενικα κριτηρια, προοθωντας αυτους που θελουν,αυτους που συνεργαζονται κλπ. μπορει να σου απορριψουν φωτογραφια για το παραμικρο λαθος και να βλεπεις να δημοσιευουν κατι εντελως απαραδεκτες, η επαναλαμβανομενες...
 
Top