Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων
Σε σχέση με κάποια πράγματα που συζητήθηκαν παραπάνω, να διευκρινίσουμε ότι όταν λέμε "πιστοποίηση αεροδρομίου" εννοούμε σε γενικές γραμμές μια διαδικασία, κατά την οποία η Αεροπορική Αρχή κάθε χώρας (στην Ελλάδα: η ΥΠΑ) εξετάζει κατά πόσον σε ένα αεροδρόμιο τηρούνται οι απαιτήσεις/προδιαγραφές που ορίζονται στη σχετική νομοθεσία. Η διαδικασία καταλήγει στην έκδοση ενός Πιστοποιητικού Αεροδρομίου, που είναι κατ' αναλογία ό,τι είναι και ένα AOC για μια αεροπορική εταιρία. Η Αρχή κάθε χώρας, δηλαδή, εξετάζει μεταξύ άλλων κατά πόσον υπάρχουν οι κατάλληλες διαγραμμίσεις/φωτισμοί/αποστάσεις από εμπόδια, αν υπάρχουν τα απαραίτητα manuals και επιχειρησιακές διαδικασίες, αν υπάρχουν οι ελάχιστες απαιτήσεις για Πυρόσβεση/Διάσωση και πάρα πολλά άλλα που χρειάζεται ένα ξεχωριστό topic για να τα αναφέρουμε διεξοδικά... Όπου "σχετική νομοθεσία" εννοούνται κατ' ελάχιστο οι προβλέψεις του ICAO.
Στην Ευρώπη, ισχύει ήδη ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 139/2014 (που είναι Κανονισμός και άρα έχει δεσμευτική ισχύ για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.), ο οποίος προβλέπει ότι όσες πιστοποιήσεις έγιναν ως τις 31/12/2014 μπορούσαν να γίνουν με βάση τα πρότυπα του ICAO, αλλά σε όσες γίνουν από 1/1/2015 και εξής θα πρέπει να εφαρμόζονται τα νέα -και ενίοτε αυστηρότερα- πρότυπα του ΕΚ 139/2014. Στην Ελλάδα, το LGAV και κάποια από τα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν ήδη πιστοποιηθεί με βάση τον ICAO, θα πρέπει όμως η διαδικασία πιστοποίησης να γίνει από την αρχή και για τα ήδη πιστοποιημένα και για τα υπόλοιπα, ώστε να διαπιστωθεί η συμμόρφωση με τα πρότυπα του ΕΚ 139/2014.
Το
άρθρο του Βήματος που παρέθεσε πιο πάνω και ο ΟΑ701 έχει ορισμένες ασάφειες και ανακρίβειες. Συγκεκριμένα:
το ΤΑΙΠΕΔ διαπραγματεύθηκε με τον παραχωρησιούχο και πέτυχε η πρώτη πιστοποίηση των αεροδρομίων να γίνει από το ελληνικό Δημόσιο, με τις υφιστάμενες αποκλίσεις, ενώ οι κατοπινές πιστοποιήσεις θα βαρύνουν τον παραχωρησιούχο.
- ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 139/2014 προβλέπει ότι αποκλίσεις από τα πρότυπα θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, εφόσον έχουν γίνει σχετικές μελέτες επικινδυνότητας και έως την αποκατάσταση αυτών των αποκλίσεων. Αυτό που καταλαβαίνω από το άρθρο είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν δεσμεύεται πλέον να αποκαταστήσει τυχόν αποκλίσεις πριν την παραχώρηση, αλλά ότι θα προχωρήσει στην πιστοποίηση με αυτές τις ελλείψεις (δυνατότητα την οποία δίνει άλλωστε ο Κανονισμός) και η Fraport θα προχωρήσει στην αποκατάσταση αυτών των ελλείψεων σε εύλογο χρόνο.
τα έργα που απαιτούνται προκειμένου τα περιφερειακά αεροδρόμια να συνάδουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία προσεγγίζουν τα 350 εκατ. ευρώ(...) προκειμένου τα αεροδρόμια να γίνουν και να είναι συμβατά με τους διεθνείς κανονισμούς...
- Το άρθρο υπονοεί ότι υπάρχουν ήδη σημαντικές αποκλίσεις. Χωρίς να μπορώ να τις γνωρίζω ακριβώς, νομίζω ότι πολλές από αυτές μπορούν να γίνουν αποδεκτές (για περιορισμένο χρονικό διάστημα) μετά από εκτίμηση επικινδυνότητας και λήψη μέτρων που επιτυγχάνουν ισοδύναμο επίπεδο ασφάλειας. Για να αποκατασταθούν όμως πλήρως, είναι πιθανό να απαιτηθούν απαλλοτριώσεις. Εφόσον η κυριότητα των αεροδρομίων παραμένει στο Ελληνικό Δημόσιο, είναι πιθανό αυτές οι απαλλοτριώσεις να πρέπει να γίνουν με χρήματα του Δημοσίου. Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Οταν είσαι πιστοποιημένος από διεθνή αρχή...
- Η πιστοποίηση γίνεται από την Αεροπορική Αρχή κάθε χώρας. Ακόμη όμως κι αν αυτή δείξει αδυναμία, η πιστοποίηση θα γίνει από την EASA. Ο Κανονισμός το έχει προβλέψει και αυτό, οπότε κατά την άποψή μου δεν υπάρχουν περιθώρια να μείνουν αεροδρόμια της Ε.Ε. χωρίς την αναγκαία πιστοποίηση. Το να παραδεχτεί δε η Αεροπορική Αρχή μιας χώρας ότι δεν μπορεί να κάνει την πιστοποίηση και να την αναλάβει η EASA είναι τεράστια ήττα στο..."γόητρο" μιας χώρας, οπότε δεν (θέλω να) πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση τελικά να μην υπάρξει συμμόρφωση από ελληνικής πλευράς.