Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων (Fraport Greece)

  • Thread starter Thread starter SARIDAKIS VASILIS
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

Ακριβώς, στα μεγάλα περιφερειακά. Συγκεκριμένα security έχει σε 5 από τα 14 που παραχωρούνται, (Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Ρόδο, Κω συν το Ηράκλειο που είναι σε άλλη μοίρα). Κανείς δεν ξέρει αν η ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχίσει στα υπόλοιπα 9 ή θα ζητήσει η Fraport security (ακούγεται το δεύτερο). Όσο για τις κρυφές χρεώσεις...εδώ είμαστε να τα δούμε. Επίσης φαντάζομαι το 1,5€ του security δεν θα υπάρχει λόγος να το εισπράτει η ΥΠΑ όπως τώρα, αφού η πληρωμή του security πάει στον ιδιώτη. Τέλος πάντων, μακάρι να βγει η σύμβαση σύντομα να τη δούμε.
 
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

Έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για διορισμό εταιρειών security στα περιφερειακά από 13/11/15. Οι προσφορές κατατίθενται ηλεκτρονικά και μάλιστα η προθεσμία λήγει σήμερα (15/12/15) το απόγευμα. Η προκήρυξη μιλάει για 18μηνη σύμβαση με δυνατότητα παράτασης άλλων 6 μηνών. Το κονδύλι έχει δεσμευτεί ήδη από το ΥΠΟΙΚ (περίπου 14 εκατομμύρια).

Η ΥΠΑ στράφηκε σε εταιρείες και λόγω πίεσης διεθνών οργανισμών (μόνιμα findings σε επιθεωρήσεις). Κυκλοφορεί μάλιστα και ένα ράδιο αρβύλα για ταξιδιώτική οδηγία των ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του 90, ακριβώς γιατί δεν είχαν εμπιστοσύνη στην ΕΛΑΣ, πράγμα που προσωπικά δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω. Ίσως κάποιο άλλο μέλος γνωρίζει κάτι σχετικά.
 
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

Σε άρθρο του κυριακάτικου βήματος μαθαίνουμε ορισμένα χρήσιμα πραγματάκια.

Για την πιστοποίηση
Θεμελιώδες ζήτημα αποτελεί η πιστοποίηση των αεροδρομίων με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, την οποία κανένα περιφερειακό αεροδρόμιο δεν διαθέτει σήμερα. «Η πιστοποίηση των αεροδρομίων με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό 139/2014 αποτελεί δεσμευτική υποχρέωση όλων των κρατών - μελών, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσουν την κοινοτική νομοθεσία ως το τέλος του 2017, σημειώνει, μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής» ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), κ. Ηλίας Μαραγκάκης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ διαπραγματεύθηκε με τον παραχωρησιούχο και πέτυχε η πρώτη πιστοποίηση των αεροδρομίων να γίνει από το ελληνικό Δημόσιο, με τις υφιστάμενες αποκλίσεις, ενώ οι κατοπινές πιστοποιήσεις θα βαρύνουν τον παραχωρησιούχο.Εκτιμήσεις των τεχνικών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι τα έργα που απαιτούνται προκειμένου τα περιφερειακά αεροδρόμια να συνάδουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία προσεγγίζουν τα 350 εκατ. ευρώ - ποσό που περίπου ταυτίζεται με τους υπολογισμούς του παραχωρησιούχου. Ωστόσο, στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι απαλλοτριώσεις, οι οποίες θα βαρύνουν το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με πηγές της αεροπορικής αγοράς, με το νέο καθεστώς οι ασφαλιστικές εταιρείες των αερογραμμών θα διαμορφώσουν τα ασφάλιστρά τους ανάλογα με το αν ένα αεροδρόμιο είναι πιστοποιημένο ή όχι.

Ετσι, επίκειται αναδιάρθρωση σε όλο τον αεροπορικό κύκλο, καθώς θα υπάρχουν υψηλότερα ασφάλιστρα για τα αεροσκάφη που επιχειρούν σε μη πιστοποιημένα αεροδρόμια, κάτι που θα συνεπάγεται υψηλότερο κόστος για την αεροπορική εταιρεία.

Για τα έργα που απαιτούνται
Σύμφωνα με πηγές κοντά στη Fraport, προκειμένου τα αεροδρόμια να γίνουν και να είναι συμβατά με τους διεθνείς κανονισμούς, θα υλοποιηθούν μεγάλης έκτασης έργα ανακαινίσεων και επεκτάσεων τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραχώρησης, ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Τα εργοτάξια των πιο μεγάλων έργων και επεκτάσεων των αεροδρομίων, που θα ξεκινήσουν άμεσα, θα εξασφαλίσουν εγκαταστάσεις τερματικών σταθμών μεγέθους 10.000 τ.μ. για κάθε 1 εκατομμύριο επιβάτες. Οι επεκτάσεις θα γίνονται με βάση την προοπτική της αυξανόμενης κίνησης των επιβατών.

Σε πρώτη φάση θα γίνουν ανακαινίσεις των 190.000 τ.μ. των αεροσταθμών, καθώς και επεκτάσεις αεροσταθμών κατά 125.000 τ.μ. Στη συνέχεια υπάρχουν προβλέψεις για περαιτέρω επεκτάσεις 138.000 τ.μ. - συνολικά, θα ανέρχονται σε 263.000 τ.μ. Επίσης, θα γίνουν κατάλληλες επιδιορθώσεις, επισκευές και ανακατασκευές των προβληματικών αεροδιαδρόμων, καθώς και των πάρκινγκ και των χώρων ελιγμού των αεροσκαφών.

Οπως σημειώνουν, κατά αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστούν οι προβλέψεις της ΙΑΤΑ και της EASA, ενώ θα καλυφθούν όλες οι σχετικές προϋποθέσεις ασφάλειας πτήσεων με νέα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης επιβατών και αποσκευών.

Για την αγαστή συνεργασία που απαιτείται με ΤΑΙΠΕΔ και ΥΠΑ
Κορυφαίο ζήτημα για την επιτυχή εξέλιξη της υπόθεσης θα είναι εφεξής η ευθυγράμμιση του ΤΑΙΠΕΔ, του παραχωρησιούχου και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία, σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα μετατραπεί σε ρυθμιστική αρχή, προκειμένου να εποπτεύει την πορεία των συμβάσεων. Βέβαια, είναι αμφίβολο το αν η ΥΠΑ, της οποίας προΐσταται πολιτικά ο κ. Σπίρτζης, έχει προετοιμαστεί επαρκώς για αυτή την αποστολή.

Η συνεργασία της ΥΠΑ είναι καθοριστικής σημασίας για το εγχείρημα, καθώς αν οι υπηρεσίες της αδρανήσουν, όπως για παράδειγμα στην έγκριση των master plans των αεροδρομίων, θα υπάρξει γεγονός αθέτησης Δημοσίου και ο παραχωρησιούχος θα εγείρει οικονομικές αξιώσεις.

Αντίστοιχα, θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία από πλευράς ασφάλειας αεροναυτιλίας, καθώς μειωμένη χωρητικότητα του εναέριου χώρου και λιγότερες κινήσεις αεροσκαφών θα οδηγήσουν τον παραχωρησιούχο στο να εγείρει αξιώσεις για απώλεια εσόδων.
 
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

Αφου θα ανακατασκευαστουν οι προβληματικοι αεροδιαδρομοι, εγω ειμαι οκ. :P
 
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

Προτιμάω να πληρώσω λιγα Ευρώ παραπάνω παρά να έχω αυτά τα χάλια, τις ατελείωτες ουρές παντού και τις καθυστερήσεις λόγω ανεπαρκών υποδομών, ιδιαίτερα το καλοκαίρι κλπ. Ούτε νομίζω ότι οι τουρίστες θα πάνε αλλού εάν αυξηθούν λίγο τα τέλη (αυτά τα θεωρώ ανοησίες του O Leary). Πιο πιθανό να τους διώξουμε με την σημερινή ταλαιπωρία και τις ελλείψεις παντού...
 
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

Μαζι σου 101%, εγω απλα τον "αεροδιαδρομο" ενοιωσα την αναγκη να σχολιάσω :)
 
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

Απ΄τη στιγμή που βγαίνει δημόσια ο Βασιλάκης και επιδοκιμάζει την παραχώρηση αναφέροντας
...θεωρούμε ότι η συμφωνία λόγω της σημαντικής διάρκειας εκμετάλλευσης των 40 ετών που παρέχει στους επενδυτές, μπόρεσε να διασφαλίσει και την ανταγωνιστική σε κόστος λειτουργία των 14 αεροδρομίων, καθώς προβλέπει με σαφήνεια τη διατήρηση του σημερινού επιπέδου χρεώσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες επενδύσεις και αναβαθμίσεις, αλλά και μετά την περάτωση των έργων, τη διαμόρφωση των τελικών χρεώσεων σε ανταγωνιστικό επίπεδο (περίπου 18,5 ευρώ) συγκριτικά με τα άλλα σύγχρονα περιφερειακά αεροδρόμια στον ευρωπαϊκό νότο. Αυτό ακριβώς χρειάζεται η ελληνική οικονομία άλλωστε, ποιότητα και ανταγωνιστικό κόστος...
σημαίνει ότι δεν αναμένουν τίποτα εκπλήξεις μελλοντικά.

Ο Γουάλας δεν εμφανίστηκε πάντως ακόμη, για να δούμε τι ετοιμάζει στους κατακτητές :P
 
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

Σε σχέση με κάποια πράγματα που συζητήθηκαν παραπάνω, να διευκρινίσουμε ότι όταν λέμε "πιστοποίηση αεροδρομίου" εννοούμε σε γενικές γραμμές μια διαδικασία, κατά την οποία η Αεροπορική Αρχή κάθε χώρας (στην Ελλάδα: η ΥΠΑ) εξετάζει κατά πόσον σε ένα αεροδρόμιο τηρούνται οι απαιτήσεις/προδιαγραφές που ορίζονται στη σχετική νομοθεσία. Η διαδικασία καταλήγει στην έκδοση ενός Πιστοποιητικού Αεροδρομίου, που είναι κατ' αναλογία ό,τι είναι και ένα AOC για μια αεροπορική εταιρία. Η Αρχή κάθε χώρας, δηλαδή, εξετάζει μεταξύ άλλων κατά πόσον υπάρχουν οι κατάλληλες διαγραμμίσεις/φωτισμοί/αποστάσεις από εμπόδια, αν υπάρχουν τα απαραίτητα manuals και επιχειρησιακές διαδικασίες, αν υπάρχουν οι ελάχιστες απαιτήσεις για Πυρόσβεση/Διάσωση και πάρα πολλά άλλα που χρειάζεται ένα ξεχωριστό topic για να τα αναφέρουμε διεξοδικά... Όπου "σχετική νομοθεσία" εννοούνται κατ' ελάχιστο οι προβλέψεις του ICAO.

Στην Ευρώπη, ισχύει ήδη ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 139/2014 (που είναι Κανονισμός και άρα έχει δεσμευτική ισχύ για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.), ο οποίος προβλέπει ότι όσες πιστοποιήσεις έγιναν ως τις 31/12/2014 μπορούσαν να γίνουν με βάση τα πρότυπα του ICAO, αλλά σε όσες γίνουν από 1/1/2015 και εξής θα πρέπει να εφαρμόζονται τα νέα -και ενίοτε αυστηρότερα- πρότυπα του ΕΚ 139/2014. Στην Ελλάδα, το LGAV και κάποια από τα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν ήδη πιστοποιηθεί με βάση τον ICAO, θα πρέπει όμως η διαδικασία πιστοποίησης να γίνει από την αρχή και για τα ήδη πιστοποιημένα και για τα υπόλοιπα, ώστε να διαπιστωθεί η συμμόρφωση με τα πρότυπα του ΕΚ 139/2014.

Το άρθρο του Βήματος που παρέθεσε πιο πάνω και ο ΟΑ701 έχει ορισμένες ασάφειες και ανακρίβειες. Συγκεκριμένα:
το ΤΑΙΠΕΔ διαπραγματεύθηκε με τον παραχωρησιούχο και πέτυχε η πρώτη πιστοποίηση των αεροδρομίων να γίνει από το ελληνικό Δημόσιο, με τις υφιστάμενες αποκλίσεις, ενώ οι κατοπινές πιστοποιήσεις θα βαρύνουν τον παραχωρησιούχο.
- ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 139/2014 προβλέπει ότι αποκλίσεις από τα πρότυπα θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, εφόσον έχουν γίνει σχετικές μελέτες επικινδυνότητας και έως την αποκατάσταση αυτών των αποκλίσεων. Αυτό που καταλαβαίνω από το άρθρο είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν δεσμεύεται πλέον να αποκαταστήσει τυχόν αποκλίσεις πριν την παραχώρηση, αλλά ότι θα προχωρήσει στην πιστοποίηση με αυτές τις ελλείψεις (δυνατότητα την οποία δίνει άλλωστε ο Κανονισμός) και η Fraport θα προχωρήσει στην αποκατάσταση αυτών των ελλείψεων σε εύλογο χρόνο.

τα έργα που απαιτούνται προκειμένου τα περιφερειακά αεροδρόμια να συνάδουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία προσεγγίζουν τα 350 εκατ. ευρώ(...) προκειμένου τα αεροδρόμια να γίνουν και να είναι συμβατά με τους διεθνείς κανονισμούς...
- Το άρθρο υπονοεί ότι υπάρχουν ήδη σημαντικές αποκλίσεις. Χωρίς να μπορώ να τις γνωρίζω ακριβώς, νομίζω ότι πολλές από αυτές μπορούν να γίνουν αποδεκτές (για περιορισμένο χρονικό διάστημα) μετά από εκτίμηση επικινδυνότητας και λήψη μέτρων που επιτυγχάνουν ισοδύναμο επίπεδο ασφάλειας. Για να αποκατασταθούν όμως πλήρως, είναι πιθανό να απαιτηθούν απαλλοτριώσεις. Εφόσον η κυριότητα των αεροδρομίων παραμένει στο Ελληνικό Δημόσιο, είναι πιθανό αυτές οι απαλλοτριώσεις να πρέπει να γίνουν με χρήματα του Δημοσίου. Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Οταν είσαι πιστοποιημένος από διεθνή αρχή...
- Η πιστοποίηση γίνεται από την Αεροπορική Αρχή κάθε χώρας. Ακόμη όμως κι αν αυτή δείξει αδυναμία, η πιστοποίηση θα γίνει από την EASA. Ο Κανονισμός το έχει προβλέψει και αυτό, οπότε κατά την άποψή μου δεν υπάρχουν περιθώρια να μείνουν αεροδρόμια της Ε.Ε. χωρίς την αναγκαία πιστοποίηση. Το να παραδεχτεί δε η Αεροπορική Αρχή μιας χώρας ότι δεν μπορεί να κάνει την πιστοποίηση και να την αναλάβει η EASA είναι τεράστια ήττα στο..."γόητρο" μιας χώρας, οπότε δεν (θέλω να) πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση τελικά να μην υπάρξει συμμόρφωση από ελληνικής πλευράς.
 
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

Για το θέμα της πιστοποίησης, αν θυμάμαι ορθά σήμερα το πρωί ο υπουργός (Σπιρτζής; δεν τους θυμάμαι κι όλας) βγήκε στον Χατζηνικολάου και είπε ότι κατάφεραν να αλλάξει η αρχική συμφωνία και πλέον η Fraport θα επωμιστεί το κόστος κι όχι το ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα κατηγόρησε ρεπορτάζ έγκριτου μμε για αυτό το θέμα και εικάζω ότι πρόκειται για το άρθρο του κυριακάτικου βήματος που παρέθεσα το πρωί.

Για τις τυχόν απαλλοτριώσεις που θα χρειαστούν μελλοντικά κι εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να τις πληρώσει το δημόσιο αφού κρατάει την κυριότητα των α/δ. Άσε που αν τις πληρώσει ο ιδιώτης αργότερα θα ζητήσει πίσω τα λεφτά του και με υπεραξία.

Τέλος, με την ΥΠΑ τι θα γίνει άραγε; Υπάρχει προσωπικό κατάλληλο που θα είναι σε θέση να παρακολουθεί τη σύμβαση διασφαλίζοντας αν και όπου χρειαστεί το δημόσιο συμφέρον; Θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους ρυθμούς του ιδιώτη;
 
Re: Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων

οσες απαλλωτριώσεις χρειαστεί να γίνουν, το κόστος τους θα βαρύνει ΜΟΝΟ το ελληνικό Δημόσιο... μια αναγκαστική απαλλωτρίωση γίνεται μόνο απο το κράτος και όχι απο κάποιον ιδιώτη.. Η κυριότητα της έκτασης που απαλλωτριώνεται ανήκει στο Δημόσιο. Στα περισσότερα αεροδρόμια θα χρειαστούν ζώνες ασφαλείας, επεκτάσεις κλπ... που τόσα χρόνια γνώριζαν οτι έπρεπε να γίνουν και δεν έκαναν τίποτα και τώρα αναγκαστικά λόγω της παραχώρησης και της δέσμευσης για "πιστοποιημένα α/δ, το κράτος πρέπει να προχωρήσει...Για την πιστοποίηση θα πρέπει να συσταθεί Ανεξάρτητη Αρχή Αεροδρομίων, που δεν υπάρχει.. Κάτι αντίστοιχο με την Εθνική Εποπτική Αρχή Αεροναυτιλίας που εποπτευει την σωστή λειτουργία της αεροναυτιλίας στη χώρα και η οποία με τη σειρά της ελέγχεται απο την EASA.
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Top