Στόχος η πώληση
Στόχος η πώληση
Νομοθετική ρύθμιση για διασφάλιση της Ο.Α.
ΕRΤ.GR
χτές | 14:33, ανανέωση: χτές | 23:29
Απρόσκοπτη λειτουργία της Ολυμπιακής για πέντε μήνες εξασφαλίζει νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομίας. Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξετάζει το Δ.Σ. της εταιρίας
Την συνέχιση του πτητικού έργου της Ολυμπιακής για τους επόμενους πέντε μήνες εξασφαλίζει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία "παγώνουν" οι κατασχέσεις από πιστωτές της εταιρίας και των θυγατρικών της, με εξαίρεση το Δημόσιο. Όπως προβλέπεται, μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2006 απαγορεύονται τα ασφαλιστικά μέτρα, οι προσωρινές διαταγές και κάθε άλλη ατομική ή συλλογική αναγκαστική εκτέλεση εναντίον της Ολυμπιακής. Την ρύθμιση είχε προαναγγείλει έμμεσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος , λέγοντας χαρακτηριστικά: "η Κυβέρνηση λαμβάνει όλες τις πρόνοιες, ώστε η Ολυμπιακή να συνεχίσει να πετά". Η Κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, ενώ μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση. Οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα θα ληφθούν τις προσεχείς ημέρες, σε ευρεία διυπουργική επιτροπή υπό τον Πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα, η Ολυμπιακή εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το θέμα υπήρξε αντικείμενο της σημερινή πολύωρης συνεδρίασης του Δ.Σ. της εταιρείας, επί του οποίου ωστόσο δεν υπήρξαν οριστικές αποφάσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει στις επόμενες συνεδριάσεις στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Εκπρόσωποι της ΟΣΠΑ, από την πλευρά τους, τόνισαν ότι σε περίπτωση που η εταιρεία απορρίψει το ενδεχόμενο της προσφυγής, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Οι επόμενες κινήσεις
Μέχρι το τέλος του μήνα, οι υποψήφιοι "μνηστήρες" της Ολυμπιακής πρέπει να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους, ενώ θα τους αποσταλεί η απόφαση της Κομισιόν.
Η κοινοπραξία Olympic Investors - York Capital έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας για την εξαγορά των Ολυμπιακών Αερογραμμών, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, μια δεύτερη υποψηφιότητα του τρέχοντος διαγωνισμού είναι η Klesch & Company, η οποία, με επιστολή της στις 12 Σεπτεμβρίου προς τους υπουργούς Οικονομίας και Μεταφορών, επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της.
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο νέο σχήμα είναι πολύ δύσκολο να συμμετέχει και το Δημόσιο.
Όπως επεσήμανε την Πέμπτη ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα διασφαλιστούν. Το προσωπικό στον όμιλο της Ολυμπιακής είναι 4.500 μόνιμοι και 3.500 εποχικοί. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι ορισμένες συμβάσεις να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, με bonus τους μισθούς μισού έτους για κάθε χρόνο προϋπηρεσίας, κόστος που θα επιβαρύνει το Δημόσιο και όχι το ΙΚΑ.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς, ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση σε ξενοδοχείο της Αθήνας.
Αντιπαράθεσης συνέχεια
Στην Βουλή μεταφέρθηκαν την Παρασκευή οι διαξιφισμοί για το μέλλον της Ολυμπιακής. Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος , κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι άφησαν την Ολυμπιακή στην τύχη της. Απαντώντας, ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, υποστήριξε ότι η σημερινή Κυβέρνηση απαξίωσε τον εθνικό αερομεταφορέα συνειδητά, εξυπηρετώντας ιδιωτικά συμφέροντα.
"Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί μονίμως να μας θυμίζει τον κακό του εαυτό και τις ευθύνες που έχει για την κατάντια της Ολυμπιακής", δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης , προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις λάθος πολιτικές που άσκησαν διορισμένες από το ΠΑΣΟΚ διοικήσεις.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος , ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την απόδοση ευθυνών, ενώ υποστήριξε πως "η Ολυμπιακή μπορεί να είναι βιώσιμη, δημόσια, αποτελεσματική και κερδοφόρα".
Κατά του Ζακ Μπαρό στράφηκε με ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, ο Επίτροπος καταδικάστηκε στη Γαλλία το 2000 σε 8μηνη φυλάκιση και 2 έτη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων λόγω οικονομικού σκανδάλου, ενώ, λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για την Ολυμπιακή, είχε επαφές με Έλληνες επιχειρηματίες. Παράλληλα, μιλώντας στην ΔΕΘ, ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τη γερμανική εταιρία που εκμεταλλεύεται το "Ελευθέριος Βενιζέλος", τη Χόχτιφ, ότι πτώχευσε την Ολυμπιακή, ανεβάζοντας σε 65.000.000 ευρώ το ποσό που πληρώνει κάθε χρόνο, από 7.000.000 ευρώ που ήταν στο Ελληνικό.
"Η Ολυμπιακή δεν μπορεί να σωθεί από την ώρα που δεν είναι ανταγωνιστική και από την ώρα που δεν επιτρέπεται η κρατική βοήθεια", δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης , επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη στάση των εργαζομένων.
Τέλος, "περιορισμένη, αποπροσανατολιστική και άκρως επιζήμια για τη χώρα" χαρακτηρίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τη συζήτηση για τα οικονομικά προβλήματα του εθνικού αερομεταφορέα. Παράλληλα, προτείνει την εξασφάλιση ενός χρονικού διαστήματος τουλάχιστον έξι μηνών, με πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρίας, ώστε να γίνουν προτάσεις για να διατηρηθεί ο εθνικός αερομεταφορέας υπό συνθήκες οικονομικής αυτοτέλειας και ανταγωνισμού.
Βαγγέλης Θεοδώρου
link
http://news.pathfinder.gr/greece/politics/234772.html