Κρατάτε λίγο πισινή πρίν αρχίσετε τα ζήτω και τα μπράβο. Μασάτε λίγο πρίν καταπιείτε. Ο Βγενόπουλος δεν έγινε αυτός που έγινε, με ρομαντισμό και πατριωτισμό. Παίζονται ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ παιχνιδια αυτόν τον καιρό και σε σχεδόν όλους τους τομείς της Ελληνικής πραγματικότητας. Από την μία υπάρχει η πολιτική συγκυρία και από την άλλη η παγκόσμια οικονομική.
Η μέν πρώτη, δίνει την ευκαιρία σε πολλούς να λαμβάνουν λευκές επιταγές πρός μελλοντική εξαργύρωση. Η δεύτερη, δίνει καταπληκτικές δυνατότητες στους έχοντες , να γίνουν υπερ-έχοντες. Σε περιόδους κρίσης και πολέμων, φτιάχτηκαν όλες οι μεγάλες οικονομικές αυτοκρατορίες. Βλέπε από Ωνάση μέχρι Βαρδινογιάννη.
Ο Βγενόπουλος έχει δέιξει εδώ και καιρό, ότι οι κινήσεις του έχουν ΚΑΙ πολιτικό άρωμα. Χαρίζει σήμερα ποδήλατα και μετά του δίνουν... αυτοκίνητα.
Εγώ, που είμαι ένας δύσπιστος και καχύποπτος άνθρωπος (γνωστός conspiracy theorist), πιστεύω ότι κάνει αβάντα στην κυβέρνηση. Δεν είναι λίγες οι πρόσφατες αποτυχίες (σχεδόν σε όλους τους τομείς). Οποιαδήποτε επιτυχία είναι καλοδεχούμενη αυτήν την στιγμή. Το τίμημα αγοράς (είτε του πτητικού είτε όλου του πακέτου), είναι εξεφτελιστικό για έναν κολοσσό όπως η MIG.
Κανένας νοήμων επιχειρηματίας, δεν επενδύει στις αερογραμμές σήμερα. Εδώ "στρωμένες" εταιρείες με ικανοποιητικότατο πεδίο πελατών, τραβάνε πολύ χοντρά ζόρια, και που'σαι ακόμα. Πόσο μάλλον μια "λερναία ύδρα" όπως η ΟΑ, που όποιο "ντουλάπι" και να ανοίξεις, θα βρείς ένα σωρό σκουλήκια !
Αν δώσει (λέμε), ο MIG 120 μύρια για όλο το πακέτο. Και προς χάριν της συζήτησης, ας πούμε ότι η κρίση σε 18 μήνες έχει περάσει. Επίσης ας πούμε ότι με τον ένα η τον άλλον τρόπο, ο MIG δεν πληρώνει φράγκο για τα χρέη και έχει και το προσωπικό μειωμένο με επιβάρυνση του κράτους. Θα πρέπει να επενδύσει ο ίδιος τουλάχιστον 400 μύρια τα επόμενα 2 χρόνια , για πλήρες λίφτινγκ της εταιρείας. Τα 400 καθαρά από την τσέπη, χωρίς να υπολογίζεται η πώληση αναλωσίμων πρός αντικατάσταση (πώληση αεροσκαφών κλπ). Θα χρειαστεί να φρεσκάρει το στόλο (με dry lease φυσικά) και ανάλογες εκπαιδεύσεις, το image, να φτιάξει το μάρκετινγκ και τα sales από την αρχή, χώρια το κόστος αναδιάρθρωσης που θα απαιτηθεί μετά από τις αποχωρήσεις των "τυχερών" και των "ατύχων".
Στην ξεφτίλα θα έχει χασούρα για 3 χρόνια. Να πούμε 50 μύρια τον χρόνο? Σούμα: 120 η αγορά, 400 επενδύσεις και 150 χασούρα, ξεπεράσαμε τα 600. Για τρία χρόνια. Και με την προυπόθεση ότι τα πράγματα θα πάνε κατ΄ευχήν (και διεθνώς και στην εταιρεία).
Για να πάρει πίσω τα 600, πόσα χρόνια κέρδη των 50 εκατομμυρίων και πάνω χρειάζεται? Μην κουράζεστε. Δέκα με δώδεκα. Για να ρεφάρει, όχι για να κερδίσει.
Η λογική μπορεί μέν να είναι μπακαλίστικη αλλά βασίζεται σε best case scenario. Δεν πιστεύω να περιμένει κανείς να ορθοποδήσει μιά τέτοια εταιρέια, χωρίς γενναίες επενδύσεις. Με "νοικοκοίρεμα" στην διοίκηση και μόνο, είναι αφελές να πιστεύει κανείς σε αποτελέσματα.
Η ΒΑ, όταν έκανε την μεγάλη αναδιάρθρωση, της πήρε περίπου 5 χρόνια να βγεί από το "κόκκινο". Έκανε 1-2 χρόνια με μηδέν απώλειες και μηδέν κέρδη (φιλιούνται-αγκαλιάζονται), πέρασαν 5-6 χρόνια κερδοφορίας και το 2008 , 160 μίλιον γιούρος στον κουβά.
Υπομονή........