Άντε πάλι με τις πληρότητες !
Μιχάλη, προφανώς εργάζεσαι στην ΟΑ και είσαι γνώστης, ενώ ο υπουργός είναι δικηγόρος και ανίδεος (σύμφωνα με τα λεγόμενά σου). Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κανείς ότι καρφίτσα να μήν πέφτει στο Α340 καθημερινά για Αμερική, δεν σημαίνει ότι το δρομολόγιο είναι κερδοφόρο?
Ειδικά με τις τιμές των καυσίμων την σήμερον ημέρα, ακόμα και οι μεγαλύτερες εταιρείες ζορίζονται στα long haul.
Μήν ψάχνουμε παντού για κρυφές συνομοσίες (όχι ότι δεν υπάρχουν). Αλλά μερικά πράγματα δεν θέλουν να είσαι πυρηνικός επιστήμονας για να τα καταλάβει κανείς.
Η ΟΑ έχει απίστευτα υψηλό cost base, και τα τελευταία χρόνια (αναγκαστικά), έχει ρίξει τις τιμές της για να μπορέσει να είναι πιό ανταγωνιστική, κάνοντας την κατάσταση της τσέπης της ακόμα χειρότερη.
Το Α340 θέλει περίπου $80.000 δολάρια σε καύσιμα για να πάει ATH-JFK. To ποσό είναι τρομακτικό. Καθώς μόνο για τα κάυσιμα, από το εισιτήριο του επιβάτη πάνε στην ΕΚΟ $240 δολάρια (με γεμάτο αεροπλάνο). Και άλλα $200 για την επιστροφή. Μάνι-μάνι δηλαδή, $440 δολάρια από το εισητήριο ATH-JFK-ATH, γίνονται...καπνός (καυσαέριο για την ακρίβεια).
Βάλε από πάνω και τα "πασσαλίδικα" ωράρια εργασίας των πληρωμάτων (κάνει 13 ώρες απασχόληση με 3 πιλότους), κάτι που μάλλον μόνο η Αλιτάλια κάνει. Και μην πεί κανείς ότι έτσι είναι ο νόμος, γιατί αν η ΟΑ ήθελε καλύτερο crew utilization, θα είχε αλλάξει ο νόμος εν μία νυκτί. Προφανώς και συμφωνώ ότι είναι ασφαλέστερο να πετάς με 3 πιλότους longhaul. Άλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ αυτές οι πολυτέλειες, τελείωσαν για τις οικονομικά υγιείς αεροπορικές επιχειρήσεις. Θα μπορούσαν να αντικρούσω και εγώ ότι με 6 πιλότους θα ήταν ακόμα πιό ασφαλές ! Όπως θα μπορούσα να αραδιάσω ένα κατεβατό ευρωπαικές εταιρείες, που μόνο ανασφαλείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς, που απασχολούνται 13 ώρες εδώ και πολλά χρόνια.
Όπως και η παρουσία μηχανικών της ΟΑ ΠΑΝΤΟΥ, όπως και χίλια άλλα τόσα "μπιχλιμπίδια" που ήταν "στάνταρντ" τη δεκαετία του 70, αλλά σήμερα ....απλά δεν γίνονται.
Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά το πρόβλημα των εργαζομένων. Αλλά πρέπει να είμαστε λίγο πραγματιστές. Στο κάτω κάτω, οι εργαζόμενοι της ΟΑ (και του δημοσίου γενικότερα) είναι σε απίστευτα καλύτερη κατάσταση από πλευράς αποκατάστασης (εθελουσίες-μετατάξεις-απολαβές-προνόμια κ.α.) από άλλους που έμειναν χωρίς δουλειά. Αν δεν με πιστεύετε ρωτήστε τους εργαζομένους της Palco, των μεταλλορυχείων της Β. Ελλάδας και άλλων.
Αν κλείσει η Αιγαίου σε 3 χρόνια, έχετε την εντύπωση ότι θα υπάρξει η παραμικρή μέριμνα? Μία αποζημίωση του κ...ου θα πάρουν, ΑΝ την πάρουν και αυτή.
Συγνώμη που το πλάτιασα το θέμα, αλλα άν στην φαρέτρα των εργαζομένων, υπάρχουν επιχειρήματα του στύλ: "Μα τα αεροπλάνα πετούν γεμάτα !!!" και καπάκι "Ο υπουργός δεν ξέρει, θα του πούμε εμείς", τότε μάλλον κοροιδευόμαστε.
ΥΓ1 : Βλέποντας κανείς τους εργατοπατέρες της ΟΣΠΑ (δεν λέω ονόματα, αλλά ξέρετε ποιούς λέω), αναρωτιέται: Οι εργαζόμενοι της ΟΑ ΔΕΝ καταλαβαίνουν ότι αυτοί οι τύποι μόνο κακό κάνουν στον αγώνα των εργαζομένων. Δεν γνωρίζω κανέναν προσωπικά, αλλά εγώ βλέπω προσωποποιημένη την νοοτροπία πολλών χρόνων. Αυτήν που εκνέυρισε τον Ελληνικό λαό και δικαίως ή αδίκως κόλλησε ρετσινιές στους εργαζομένους της ΟΑ.
ΥΓ2 : Θα διωχθεί κανείς για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από τα καπνογόνα προχθές?
ΥΓ3 : Μόνο εγώ νομίζω ότι υπάρχει νόμος για την παρακόλληση συγκοινωνιών ? Αν δεν είμαι ο μόνος, ξέρουμε αν ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για το κλέισιμο του διαδρόμου προχθές?