Γεια σας παιδια,
πρωτο ποστ κανω εδω στο φορουμ αλλα εχω λογο για να σχολιασω εδω.
Ειμαι ελληνοπουλο που εδς και 7 χρονια μενω στο Σαο Παουλο Βραζιλιας, και το ILS της 17R για Congonhas περναει πανω απο το σπιτι μου.
Το Congonhas ειναι ενα παραπολυ δυσκολο αεροδρομιονα προσγειωθης, καθως βρισκεται στην μεση της πολης. Οταν το φτιαξανε το 1930 ητανε χωραφια τριγυρω, αλλα η πολη μεγαλωσε.
το Congonhas αν και δεν ειναι πια αεροδρομιο με πτησεις εξωτερικου ειναι το μεγαλυτερο στην Νοτια Αμερικη με τις περισσοτερες πτησεις και σχεδον 18εκ. επιβατες το χρονο. Ειναι το main hub της ΤΑΜ και της GOL.
ο διαδρομος 17R/35L ειχε κλεισει για 3μηνες, για να το ασφαλτοσουνε παλι, αφου τα τελευταια 3 χρονια εχων γλιστρισει οταν βρεχει 6 αεροπλανα.
Αλλα οι βλακες, παραδωσαν τον διαδρομο χωρις να εχουνε κανει το grooving, που διευκολινει την ροη της βροχης στο διαδρομο
Πρεπει νασ σας πω οτι ο ενας παο τουσ δυο κεινητηρες δεν δουλευε το reverse thrust λογω προβληματος. Η ΤΑΜ το ηξερε και θα το περναγε απο επισκευη την αλλη ημερα, καθως στο manual της Airbus λεει οτι με εναν κηνιτηρα μπορουσε να πεταξει μεχρι 10ημερες. και δεν ηταν ενα "no fly".
Αλλα! εχουμε και αλλα παλι!
Απο τη περιεφραφη της ομιλιας των δυο κυβερνητων και το data που βγαλανε απο το μαυρο κουτι, δειξανε οτι η μηχανη χωρις reverse ξαφνικα εδωσε ισχυει.
Ετσι το αεροσκαφος μεσα στη βροχη, με διαδρομο που γριστραγε, με προβλημα στο ενα εκ τον δυο μηχανων στο reverse και να μπαινει ισχυ και διαδρομος μονο με 1940μ εγινε η κατατροφη.
Η τραγικη ειρονια ειναι οτι το αεροσκαφος επεσε σε κτιριο της TAM Express εκτος του αεροδρομιου που ειναι η θηγατρικη cargo της ΤΑΜ.
δυστυχως 199 ατομα πεθανανε (186 στο αεροσκαφος + 13 στο κτιριο).