Το υπ. Μεταφορών αναζητεί πλέον νέο, εναλλακτικό σχέδιο...

  • Thread starter Thread starter george_a
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Αθήνα


Μια μίνι Oλυμπιακή, με προσωπικό που δεν θα ξεπερνά τα 4.500 άτομα και δίκτυο δρομολογίων που θα είναι αισθητά περιορισμένο σε σχέση με σήμερα, «φωτογραφίζει» το επιχειρησιακό σχέδιο της νέας εταιρείας μεικτού σχήματος, που σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση.
Το επιχειρησιακό σχέδιο για την Olympic Air (όπως θα ονομάζεται η νέα εταιρεία) παρουσιάστηκε από τη σύμβουλο Sabre, την περασμένη Παρασκευή στο Λονδίνο, σε κυβερνητικό επιτελείο με επικεφαλής τον υφυπουργό Oικονομικών Πέτρο Δούκα.

Το βέβαιο είναι, όπως τόνιζαν στα Νέα αεροπορικές πηγές, ότι η Oλυμπιακή οδηγείται στο «κρεβάτι του Προκρούστη», με τους εγχώριους και ξένους ανταγωνιστές της να τρίβουν τα χέρια τους.

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλες οι μεγάλες ξένες αεροπορικές εταιρείες προαναγγέλλουν πύκνωση των δρομολογίων τους προς την Αθήνα και τις άλλες ελληνικές πόλεις με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Η Olympic Air, σύμφωνα με το σχέδιο της Sabre, θα κρατήσει περίπου τα 2/3 των δραστηριοτήτων του σημερινού ομίλου της Oλυμπιακής Αεροπορίας. Με στόλο το πολύ 30 αεροσκαφών, η νέα εταιρεία θα προχωρήσει σε δραστικές περικοπές προορισμών και συχνοτήτων στο ευρωπαϊκό και το διηπειρωτικό δίκτυο (Αγγλία, Γερμανία, Νότια Αφρική), διατηρώντας μόνο τα δρομολόγια προς τις HΠA.

Aυτό σημαίνει ότι θα απωλέσει μερίδιο αγοράς και πολύτιμου τζίρου, καθώς θα κινείται σε μια μικρότερη αγορά, θα έχει μειωμένα έσοδα και θα παραχωρήσει ζωτικό χώρο σε άλλους αερομεταφορείς.

Βλέπουν την έξοδο 2.500 εργαζόμενοι

Περίπου 2.000 - 2.500 εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην έξοδο, είτε μέσω μετατάξεων είτε μέσω εθελουσίας εξόδου. Αρχικά σχεδιαζόταν να ζητηθεί από τους εργαζομένους να παραιτηθούν των αποζημιώσεών τους και να μεταφερθούν (στο μεγαλύτερο μέρος τους) στη νέα εταιρεία με κατοχυρωμένη την προϋπηρεσία τους.

Φαίνεται όμως πως υπάρχει πρόβλημα ως προς την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Έτσι, τώρα η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μόνο για τις αποζημιώσεις θα απαιτηθούν έως και 250 εκατ. ευρώ!

Ήδη, εκπονείται πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης για τμήμα του προσωπικού, όμως ο μεγαλύτερος αριθμός των εργαζομένων θα αποζημιωθεί κανονικά και στη συνέχεια θα προσληφθεί από τη νέα εταιρεία με νέες συμβάσεις, νέους μισθούς και νέους κανονισμούς.

news.in.gr
 
greg":1hlj21zx said:
Αθήνα


Μια μίνι Oλυμπιακή, με προσωπικό που δεν θα ξεπερνά τα 4.500 άτομα και
Η Olympic Air, σύμφωνα με το σχέδιο της Sabre, θα κρατήσει περίπου τα 2/3 των δραστηριοτήτων του σημερινού ομίλου της Oλυμπιακής Αεροπορίας. Με στόλο το πολύ 30 αεροσκαφών, η νέα εταιρεία θα προχωρήσει σε δραστικές περικοπές προορισμών και συχνοτήτων στο ευρωπαϊκό και το διηπειρωτικό δίκτυο (Αγγλία, Γερμανία, Νότια Αφρική), διατηρώντας μόνο τα δρομολόγια προς τις HΠA.



Με τα 2/3 του αρχικου ογκου, το πολυ 30 αεροσκαφη... 4500 ατομα προσωπικο?!?!?!?! Κατα την αποψη μου εξωφρενικα μεγαλος αριθμος!!!
 
Απολυτα δικιο...μαλιστα αυτο που δεν καταλαβα εδω στο Παριση ειναι το γιατι οι Ολυμπιακες Αερογραμμες πηραν καινουργια γραφεια στο CDG 1
απο τις 11 Ιανουαριου πληρωνοντας 12000€ περισσοτερο ενοικιο + τους μεταφορεις + καινουργια επιπλα ......για μία εταιρεια που κλεινει σε 2 μήνες ??? !!!!... η γιατι προετοιάζουν τα προικια της καινουργιας ??? !!!!...
 
Δούκας: Το Σεπτέμβριο η εμπορική λειτουργία της Olympic Air

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2006 09:46 Εκτυπώστε το Στείλτε το με email Φυλάξτε το

ΜΕ ΣΤΟΧΟ το Σεπτέμβριο να τεθεί σε εμπορική λειτουργία η Olympic Air, με πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο και μετοχικό κεφάλαιο που θα κυμαίνεται κοντά στα 150 εκ. ευρώ, προωθεί η κυβέρνηση το νέο αεροπορικό σχήμα της Ολυμπιακής.

Ωστόσο, πέρα από το γενικό πλαίσιο τόσο σε επίπεδο σύνθεσης του μετοχικού κεφαλαίου όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, τα πάντα γύρω από τη νέα εταιρεία είναι ρευστά, καθώς στην ουσία τους θα καθοριστούν από τους επενδυτές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αυτό, προκύπτει και από τη χθεσινή συνέντευξη στον ρ\σ Αλφα του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα, που χειρίζεται το θέμα. Επίσης, δεδομένη αλλά με άγνωστο ακόμη το ποσοστό, είναι η συμμετοχή του Δημοσίου, καθώς θα κυμανθεί ανάλογα με τη ζήτηση των ιδιωτών σε ποσοστό μεταξύ 20 και 35%.

Ο υφυπουργός Οικονομίας, απέρριψε μάλιστα τα σενάρια για σμίκρυνση του αερομεταφορέα, ο οποίος θα ξεκινήσει με σχέδια πενταετίας και μέσα σε αυτόν τον ορίζοντα θα αναπτυχθεί. «Δεν μπορεί η νέα Ο.Α. να αρχίσει με το 100% του δυναμικού της. Δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεις και τα κατάλληλα αεροσκάφη από την πρώτη μέρα. Επομένως, θα έλεγα ότι δεν ισχύει αυτό που λέμε ότι θα είναι 30% μικρότερη» ανέφερε ο κ. Δούκας.
 
Τον Σεπτέμβριο του 2005 γινόταν ο χαμός στα δελτία ειδήσεων ότι "κλείνει η Ολυμπιακή" (τότε έλεγαν στις επόμενες μέρες). Το Νοέμβριο του 2005 έλεγαν για Απρίλιο 2006... τώρα Σεπτέμβριο 2006... :evil: Ωραίο προγραμματισμό έχουν κάνει. Και φυσικά αυτοί οι αόριστοι προσδιορισμοί μόνο προβλήματα και σύγχηση στο επιβατικό κοινό δημιουργούν :!:
 
Δύο φλέγοντα και τσουρουφλίζοντα ερωτήματα που εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα:

1.Γιατί ντέ και καλά πρέπει να συμμετέχη και το δημόσιο στην Ολυμπιακή;

2.Ποιός θα ασκή την διοίκηση τής εταιρείας;
 
1. Διότι αν δεν συμμετείχε το Δημόσιο δεν θα υπήρχε Ολυμπιακή, εξαρχής, δεδομένου του ότι ναι μεν υπήρχε ζήτηση για το brand name και για το σήμα, αλλά ποιος ξέρει πού θα κατέληγαν αυτά τα δύο (όπως έγινε με την Pan Am και τις άλλες δύο, τον αριθμό εταιρείες που δημιουργήθηκαν μετά το κλείσιμό της), αφού το κράτος μόνο έχει την διάθεση να πάρει το οικονομικό ρίσκο της νέας Ο.Α. και δεύτερον διότι ο παράγοντας "πολιτική/οί" στην Ελλάδα είναι εκ των ουκ άνευ.

2. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπάρχει και ένα κομμάτι του σχεδίου, που, στα χαρτιά, έχει μείνει αμετάβλητο: το management θα το ασκούν ιδιώτες.
 
Οι περικοπες στην Olympic Air θα αρχισουν με την εφαρμογη του θερινου timetable και θα προχωρησουν σταδιακα. Οσο αναφορα τις περικοπες στο στολο, τα πρωτα που κατα πασα πιθανοτητα θα αποχωρησουν διαπαντως, θα ειναι το 717 SX-BOC και το 734 SX-BKK.
 
apospasma apo thn eleutherotipia:



Κι άλλο πίσω η Ολυμπιακή


Ακόμα και για μετά το φθινόπωρο μετατίθενται οι όποιες εξελίξεις σχετικά με τη λειτουργία της εταιρείας που θα διαδεχθεί τις Ολυμπιακές Αερογραμμές.

Τώρα διατυπώνονται και σκέψεις για περικοπή δρομολογίων από Θεσσαλονίκη προς Ευρώπη
Την περασμένη εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο των Ο.Α. αποφάσισε να παρατείνει ώς τον Οκτώβριο την περίοδο μίσθωσης των τριών Μπόινγκ 717 που εκτελούν πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη επρόκειτο να «αποχαιρετήσουν» το στόλο της εταιρείας εντός των επόμενων εβδομάδων και η παράταση της μίσθωσης ερμηνεύεται από πολλούς ως ένδειξη ότι καθυστερεί η δημιουργία του νέου σχήματος. Ταυτόχρονα στις Ο.Α. διατυπώνονται σκέψεις για περικοπές στα δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη προς την Ευρώπη, πράγμα που αν συμβεί τελικά θα συρρικνώσει σημαντικά την επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της συμπρωτεύουσας. Πάντως, η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις κρατώντας... μισόκλειστα τα χαρτιά της, όπως πράττει και η κυβέρνηση αναφορικά με τη διάδοχο εταιρεία.

Την Παρασκευή παρουσιάστηκε σε κλιμάκιο της κυβέρνησης στο Λονδίνο από την εταιρεία Sabre το επιχειρησιακό σχέδιο για τη νέα εταιρεία. Ανακοινώσεις δεν έγιναν, ωστόσο όπως λένε παριστάμενοι στην παρουσίαση:

* Εχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιώτες για συμμετοχή στη νέα εταιρεία με κεφάλαια που ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

* Το νέο σχήμα θα έχει σαφώς μειωμένη δραστηριότητα σε σχέση με τις Ο.Α., καθώς θα συρρικνωθεί κατά 20% ο αριθμός των πιλότων.

* Στην υπό δημιουργία εταιρεία θα ενσωματωθούν δραστηριότητες επίγειας εξυπηρέτησης και συντήρησης αεροσκαφών.

Ενα από τα πιο γκρίζα σημεία του επιχειρησιακού σχεδίου αφορά στα slots, τις «χρονοθυρίδες» που έχουν οι αερομεταφορείς στα αεροδρόμια. Στην Ευρώπη δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση των slots από μία εταιρεία σε μια άλλη, εκτός από τις περιπτώσεις εξαγορών ή απόσχισης (όπως έγινε με την «Ολυμπιακή» και τις Ο.Α.). Ετσι, είναι πιθανό η νέα εταιρεία να δημιουργηθεί και να έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια, αλλά να μην μπορέσει ποτέ να αναπτύξει ένα σοβαρό δίκτυο προορισμών στην Ε.Ε. Το θετικό είναι ότι η νέα εταιρεία έχει (εκτός απροόπτου) τη δυνατότητα να κληρονομήσει τα slots στα αεροδρόμια των ΗΠΑ.
 
Hastaroth":27qr4tlk said:
Δύο φλέγοντα και τσουρουφλίζοντα ερωτήματα που εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα:

1.Γιατί ντε και καλά πρέπει να συμμετέχει και το δημόσιο στην Ολυμπιακή;
2.Ποιος θα ασκεί τη διοίκηση της εταιρείας;

Και στα δύο ερωτήματα, αγαπητέ Hastaroth χτύπησες διάνα. Κατά τη γνώμη μου, η μόνη σωστή 'θεραπεία' θα ήταν να ιδιωτικοποιηθεί η ΟΑ και όποιος πλειοδοτήσει , με δική του ευθύνη και επιχειρηματικό ρίσκο, να αναλάβει τη δημιουργία μιας σωστής, υγειούς εταιρείας.

Μετά από τρείς διαδοχικές προσπάθειες, στις οποίες υπήρξαν προσφορές, το 'κράτος' δεν θεώρησε καμμία ως αξιόλογη για να δώσει την ΟΑ. Κρίθηκαν δηλαδή 3χ5=15 προσφορές άγονες. Ήταν πράγματι όλες τόσο αφερέγγυες; Κανείς, μα κανείς δεν έδωσε μια 'σωστή' προσφορά; (Επι του θέματος πάντως κανείς σοβαρός επίσημος δεν μας έδωσε καμμία ειλικρινή απάντηση. Και μετά μιλάμε για δημόσιο συμφέρον, ε... Ειδικά η τελευταία προσπάθεια αποκρατικοποίησης έφερε κάποια σχήματα εδώ. Γιατί δεν μάθαμε ποτέ τον πραγματικό λόγο που κανείς δεν κρίθηκε ότι πληροί τα κριτήρια;;;)

Αν αυτό είναι αλήθεια, αυτό σημαίνει ότι το 'προϊόν' προς πώληση είναι τόσο άχρηστο, που κανείς σοβαρός δεν θέλει να ασχοληθεί. Άρα, ρωτάω εγώ ο αφελής, τί κάνει τώρα τον κ. Δούκα να πιστεύει ότι κάτι άλλαξε; Το 'προϊόν' σίγουρα όχι, μιας και οι ίδιοι δουλεύουν στην ΟΑ, με την ίδια νοοτροπία. Άρα; Γι' αυτό είμαι άκρως απαισιόδοξος στο να βρεθούν, πράγματι, επιχειρηματίες να 'συμμετάξουν' στο 'σχέδιο' της Air Olympic.

Υπάρχει ένα ακόμα πιο ανατριχιαστικό σενάριο, βέβαια. Οτι το 'κράτος' ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να ιδιωτικοποιήσει την ΟΑ, η ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ. Δεν θέλει, γιατί έτσι χάνει τον πιο καραμπινάτο και πιο γκλάμορους μπέιμπι τρόπο εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων. Η δεν τολμά, γιατί τα συνδικάτα τους κρατάνε από τ' αρ>(*&^%%ια. Σε κάθε περίπτωση είναι ΝΤΡΟΠΗ να συμβαίνει είτε το ένα, είτε το άλλο.

Έτσι λοιπόν εξηγείται αυτός ο εθισμός του 'κράτους' να θέλει να 'συμμετάσχει'. Όπως ο ναρκομανής δεν μπορεί χωρίς την ουσία του, έτσι και το 'κράτος' δεν μπορεί χωρίς τις 'κρατικές' επιχειρήσεις. Κατά βάθος πιστεύω ότι όσο φιλελεύθεροι και να ακούγονται και οι καινούργιοι διακυβερνώντες, στην πράξη είναι κι αυτοί κρατιστές. Είναι δύσκολο, τελικά, να βαδίσεις στο σωστό δρόμο. Προσπαθούν λοιπόν κι αυτοί να κρατήσουν τα ΄δοβλέτια' για εξυπηρέτηση μιας μικρής ομάδας συνδικαλιστάδων και μεγάλης ομάδας ψηφοφόρων. Τί κρίμα.

Γ.
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Top