Νομίζω ότι δύο λέξεις έχουν μπερδέψει όλη την κουβέντα. Η outflow valve, δεν είναι ή ανοικτή ή κλειστή. Μία "πόρτα" είναι που απελευθερώνει τον αέρα. Η πόρτα αυτή, δεν έχει καμμία διαφορά από μιά πόρτα κατάξυψης. Από το τελείως ανοικτή μέχρι το τελείως κλειστή, έχει χιλιάδες πιθανές γωνίες.
Αν η πόρτα ήταν τελείως κλειστή, και λαμβάνοντας ώς δεδομένο ότι το αεροπλάνο είναι 99% αεροστεγές (από μέσα πρός τα έξω), τότε το αεροπλάνο θα έσκαγε σαν μπαλόνι. Όλος ο αέρας που μπάινει μέσα, δεν μπορεί να μένει όλος μέσα , μετά από πολύωρο "φούσκωμα".
Σε γενικές γραμμές, κατά την πτήση σε μεγάλο ύψος, και με τους κινητήρες σε 80-90%, η πόρτα είναι "σκαστή", που λένε, αλλά ψιλο-αλλάζει θέση, ανάλογα με το πόσο αέρα ρίχνουν μέσα στην καμπίνα οι κινητήρες (δηλαδή πόσες στροφές έχουν). Αν πχ κατά την πτήση στα 37000 πόδια, το αεροπλάνο χάσει ένα κινητήρα, η outflow valve αμέσως θα κλείσει λόγο της μείωσης του αέρα που μπαίνει στο αεροπλάνο και της πτώσης της πίεσης.
Ο απλούστερος τρόπος για να εξομειώσει κάποιος τον τρόπο λειτουργείας, είναι ένα μπαλόνι. Αν του βάλουμε ένα πιεσόμετρο και πούμε ότι πρέπει να διατηρήσουμε 8psi φουσκώνοντάς το συνεχώς. Κάνουμε μία μικρή τρυπούλα στην άλλη άκρη του μπαλονιου. Η τρυπούλα είναι βέβαια σταθερού διαμετρήματος. Ενώ η αναπνοή μας, θα μεταβάλεται όσο θέλουμε για να κρατήσουμε τα 8psi. Ε, στο αεροπλάνο, αυτό είναι δύσκολο. Δεν μπορείς να ελέγξεις εύκολα το πόσο αέρας θα μπαίνει μέσα. Μπορείς όμως να ελέγχεις το μέγεθος της τρυπούλας, για να κρατήσεις τα 8psi.
Σε τελική ανάλυση, ο αέρας που αναπνέουμε στο αεροπλάνο, είναι μερικώς φρέσκος και μερικώς ανακυκλούμενος. Αν δεν υπήρχε ανακύκλωση του αέρα, οι κινητήρες θα έπρεπε να δουλεύουν σε περισσότερες στροφες (πιό πολύ καύσιμο), για να καλυψουν την ώση που χρειάζεται το αεροπλάνο για να πετάει όπως πρέπει, και που θα χανόταν από την αιμοραγία αέρα για την καμπίνα.