Γιατί να γράφουμε trip reports...

• Thread starter Thread starter flying Doc
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

flying Doc

Concorde-Class-Member
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
EBBR
Μετά το μεγάλο ντόρο πυ έγινε τις τελευταίες μέρες με τα ταξίδια ενός εξέχοντος μέλους του forum, αλλά κυρίως με αφορμή μια πρόταση κάποιου άλλου που πλήρωσε με τη .......ζωή του την απρεπή και αναιδέστατη απάντηση-υποσ΄τηριξη στο εν λόγω μέλος, είπα να καταθέσω ενόπιων σας μερικές σκέψεις μου.

Το μακαριστό λοιπόν πρωην μέλος minithem, έγραψε μεταξύ άλλων ότι γράφουμε trip reports για αυτοπροβολή. Ωραία λοιπόν, ας δεχτώ ότι ικανοποιούμε την ματαιοδοξία μας ότι προβάλουμε τον πολυταξεδεμένο εαυτό μας και να σκασουν οι υπόλοιποι που δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο. Επιτρέψατ'ε μου να διαφωνήσω ΚΑΘΕΤΑ. Για μένα το trip report είναι πηγή πληροφόρησης για τους υπόλοιπους. Έτσι, χάρη στην αφήγηση των Aacunz & Computerise γνωρίσαμε τη Βόρεια Κορέα, ο Cyverious μας ταξίδεψε καταπληκτικά στην Αμερική (για να φέρω μερικά παραδείγματα) και για να περιαυτολογήσω και λίγο, στα δικά μου trip reports προσπαθώ να περιγράψω καλά το αεροπορικό κομμάτι (seat pitch, service, IFE) μιας και απασχολεί πολύ κόσμο και μετά να δώσω με το δικό μου τρόπο ταξιδιωτικές πληροφορίες σχετικά με τη χώρα/πόλη που επισκέφτηκα, να προτεινω εστιατόρεια, ξενοδοχεία κλπ.

Μια ματιά στα trip reports του Α.net θα σας δώσει να καταλάβετε τι εννοώ. Αν εξαιρέσουμε τον Sam Chui, από τους καλύτερους "γραφιάδες" εκεί μέσα θεωρώ τους Abrelosojos & Roni. Οι περιγραφές τους είναι υποδειγματικές. Από προσωπική εμπειρία, όταν πήγα στο Λονδίνο για ένα Σ/Κ ΜΟΝΟ για spotting έμεινα σε ξενοδοχείο που προτάθηκε στο Α.net και έμεινα κατενθουσιασμένος.

Αυτά είχα να πω κι αφήνω το θέμα ανοιχτό για κάθε , πολιτισμένη ελπίζω, συζήτηση.

Νομίζω το θέμα δεν θα έπρεπε καν να τεθεί. Τα trip reports είναι το πιο ωραίο κομμάτι του φόρουμ. Ειδικά μάλιστα ένα καλογραμμένο που σε ταξιδεύει. Ο κάθε minithem που το θεωρεί άσκοπο, και ευκαιρία αυτοπροβολής, μπορεί πολύ απλά να τα αγνοήσει. Στην τελική το κλίκ δεν το εκβιάζει κανείς. Πέρα από τις περιγραφές που αναφέρεις (pitch IFE, κτλ), δίνει ακόμα περισσότερες. Όπως πχ καλύτερες θέσεις στο αεροπλάνο, ευγένεια πληρώματος, καθυστερήσεις, στάσεις εργαζομένων σε προβλήματα και μη. Το μόνο κακό ειναι οτι τελευταία αναλωνόμαστε σε λεπτομέρειες, και ένα καλό ρεπορτ δεν έχουμε δει!

Δέν νομίζω οτι αναλωνόμαστε σέ λεπτομέρειες-αντιθέτως τά τελευταία trip reports είναι πολύ ενδιαφέροντα.Θά ήθελα νά υπενθυμίσω όμως οτι αυτά τά trip reports δέν επέχουν θέση τουριστικού οδηγού-είναι η αφήγηση τών εντυπώσεων,τών σκέψεων αυτών που έκαναν τό ταξίδι και τό περιγράφουν τώρα στούς υπόλοιπους τής διαδικτυακής αυτής παρέας.Πολλά από αυτά τά trip reports είναι γραμμένα και μέ πολύ χιούμορ,περισσότερο σάν λογοτεχνικά κείμενα παρά σάν απλές "αναφορές ταξιδιού".Θά'λεγα οτι είναι η μετεξέλιξη αναλόγων κειμένων τών παλιών περιηγητών-από τον Παυσανία μέχρι τόν Καζαντζάκη,μόνο που τώρα πιά η διήγηση συνοδεύεται και από φωτογραφίες και βίντεο.

Καί εν πάσει περιπτώσει,φόρουμ είμαστε,κάθε διήγηση ενός μέλους δίνει στά υπόλοιπα την ευκαιρία να σχολιάσουν,νά θυμηθούν ανάλογα δικά τους ταξίδια,νά συγκρίνουν εντυπώσεις,νά πάρουν ιδέες γιά επόμενες εξορμήσεις.Κάποιες φορές θά τύχη νά σταθούμε σέ μιά λεπτομέρεια-όπως έγινε μέ τό ζήτημα στό trip report τού aakunz που κλειδώθηκε.Συμβαίνουν κι'αυτά καμμιά φορά...

Τό οτι κάποιοι θεωρούν αυτά τά trip reports σάν μέσο αυτοπροβολής τών δημιουργών τους δείχνει απλά τόν ιδιοτελή τρόπο σκέψης αυτών που εκφράζουν μιά τέτοια άποψη.Κανείς όμως δέν τους υποχρεώνει νά διαβάσουν ένα trip report.....

Σπανια κανω παρεμβαση στο forum στο οποιο ειμαι μελος απο παλια. Ο βασικος λογος ειναι οτι δεν θελω να παρεβω σε κατι που μονο να το χαλασω μπορω μεσω της παρεμβασης μου.

Αυτο το φορουμ υπαρχει μονο γιατι υπαρχουν τα trip reports των "συντροφων" Aakunz, Computerise, Flying Doc, Fotis, Cyverius, Thanasis_U2 αλλα και οι πιο μικρες ῾παραγωγες῾ εχουν την δικη τους γοητεια. Μαζι τους "ταξιδεψαμε" στο Κοσσοβο, την Πιον-Γιανκ, ειδαμε την Νεα Υορκη οπως δεν ειχα ξαναδει και θυμηκα τις δικες μου ωρες αγωνιας στο Fumincino-εγω απο Alitalia μερια-.

῾Όποιος κάνει ένα ταξίδι έχει πολλές ιστορίες για τους φίλους του... Θέλουμε να τις ακούσουμε῾

Τι συμβαινει πια ειναι δυνατον να κατηγορουνται ανθρωποι που μοιραζονται τις πιο ομορφες εμπειριες τους μαζι μας ως επιδειξιες.

Υ.Γ. Επειδη ολοι εχουμε τις αδυναμιες μας σε αυτο τον κοσμο παρακαλουνται οι ῾συντροφοι Aakunz και Computerise να προγραμματισουν το επομενο Long-Haul.
Επειδη ο ῾καπιταλισμος σκοτωνει τον ερωτα῾ μπορουμε να διοργανωσουμε ῾ρεφενε῾ υπερπαραγωγη Icelandair, LAN, Tiger για τα τιμημενα μελη με τη δικη μου ψηφο να πηγαινει στους Aakunz και Computerise!

Προς Hastaroth

Οι λεπομέρειες στις οποίες αναφέρομαι δεν αφορούν τα trip reports, αλλά το όλο θέμα με τα διάφορα μέλη του φόρουμ τις τελευταίες 2-3 μέρες, που είχε αφορμή να δημιουργηθεί και το παρόν θέμα.
Εννοείται πως είμαι υπέρ των reports.

Επειδή γράφεται το "όνομά" μου και νοιώθω κάπως άβολα, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα:

Σχεδόν σε όλα μου τα ταξίδια, έχω πάντα μαζί μου το netbook, το οποίο χρησιμοποιώ κυρίως γιατί πρέπει να ελέγχω κάποιες εκκρεμότητες κάθε μέρα. Αυτή η διαδικασία είναι ζήτημα αν μου στερεί 10 λεπτά ανά ημέρα. Παρ' όλα αυτα, και όπως έχετε δει, κάποια από τα trip reports έχουν γραφτεί εν όσω το ταξίδι βρισκόταν εν εξελίξει ( π.χ. "Καθαροδευτέρα "on the Rock"). Θα μπορούσα κάλλιστα, το χρόνο που αφιερώνω στο να μπω και να σας γράψω την "ανταπόκριση" μου, να τον είχα περάσει κοιμώμενος μία ώρα παραπάνω στο ξενοδοχείο ή "σαπίζοντας" σε ένα café. Επειδή όμως εκτός από τον προορισμό, εμένα με ενθουσιάζει και ο τρόπος μετάβασης και μου αρέσει πολύ να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου μαζί σας, αφιερώνω αυτόν τον έξτρα χρόνο για να γράψω. Εννοείται ότι δεν περιμένω smilies και επιφωνήματα θαυμασμού ως απάντηση, άλλα ένα διάλογο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει να λύσουμε απορίες ή να γελάσουμε. Επιπλέον, οι πιο κοντινοί από τους φίλους του forum δέχονται συνήθως και τηλεφωνικά/SMSικά updates. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να είχαμε μείνει στο τηλεφώνημα και να μη γράψω τίποτα εδώ.

Τώρα, ερχόμενος στους ισχυρισμούς περί αυτοπροβολής. Ασφαλώς και δεν αποτελεί επιδίωξη. Αν ο στόχος μου ήταν η αυτοπροβολή ή το να σας κάνω να νοιώσετε μίζερα που δεν πήγατε Γροιλανδία, Κορέα ή Φερόες, να ξέρετε ότι δε θα επέλεγα αυτόν τον τρόπο για να το κάνω. Στα τριπ ρηπόρτ μοιράζομαι εντυπώσεις, εμπειρίες χαρές και ενθουσιασμό ΟΧΙ τα κόμπλεξ μου. Αυτό νομίζω ότι κάνουμε όλοι εδώ. Ερχόμενος όμως στα κοντινά ταξίδια, σκέφτομαι ότι αν ο στόχος ήταν η αυτοπροβολή, θα μπορούσα κάλλιστα να γράψω ΕΝΑ τριπ ρηπόρτ για την Κύπρο και ΕΝΑ για την Κωνσταντινούπολη. Επειδή όμως κάθε φορά που πάω εκεί βλέπω διαφορετικά πράγματα (κυρίως στην αερομεταφορά), φροντίζω πάντα να κάνω ένα μικρό update. Θα ήταν απίστευτη βλακεία αν πίστευα ότι θα μου έδινε πρεστίζ ένα ταξίδι στην Κύπρο ή την Πόλη ή ότι ενδεχομένως να θεωρούμαι αξιόλογο άτομο για κάποιους από εσάς επειδή πήγα κάπου off the beaten track. Το έχω ξαναπεί, ότι ο καθένας μας εδώ κρίνεται από το ήθος των γραφομένων, το σεβασμό προς τους άλλους και τη συνέπεια και όχι από τα πόσα μίλια έχει στην κάρτα του ή από το πού έχει πάει.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι σχεδιάζω ένα μακρινό ταξίδι και θα χρησιμοποιήσω τα τριπ ρηπόρτς ορισμένων μελών ως οδηγούς για το ταξίδι αυτό, περισσότερο από τα -υποτίθεται- ανεξάρτητα lonely planet, τα διάφορα ταξιδιωτικά περιοδικά, των οποίων οι συντάκτες εξασκούνται στο copy-paste άνευ κατάθεσης προσωπικών εμπειριών ή τις "αδέσμευτες" ιστοσελίδες του τύπου tripadvisor. Θεωρώ ανεκτίμητη τη συνεισφορά ορισμένων μελών, τα οποία με τα trip reports τους με βοήθησαν στην επιλογή και οργάνωση. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά είναι αμοιβαία και ότι οι δικές μου εμπειρίες θα βοηθήσουν και κάποιους άλλους να περάσουν καλά.

aakunz":38gb6hyt said:
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι σχεδιάζω ένα μακρινό ταξίδι

Άν υποψιαστώ ότι θα πιεις γάλα φοράδας μέσα σε Γιούρτα και θα ασκηθείς στην τοξοβολία ιππαστί, θα σου κόψω την καλημέρα.....

:mrgreen:

Αγαπητοί "συνεραστές" του ταξιδιού και του αέρα Εμφανίστηκα κι εγω εδω μέσα μια ημέρα του 2004 και απο τότε, καθημερινά , πριν απο την αλληλογραφία μου θα κοιτάξω τις νέες δημοσιεύσεις , ελπίζοντας πως κάποιος "ερωτευμένος" θα με ταξιδέψει παλι. Πιστέψτε με , λόγω της δουλείας μου (ηχολήπτης) και λόγο του παρελθόντος μου (πατέρας καπετάνιος που με την τρέλα του με ταξίδευε απο πολύ μικρό , όπως ο σύντροφος fotis έκανε στο μικρό του ) έχω ταξιδέψει πολύ . Και διαβάζοντας καθημερινά τις ανταποκρίσεις σας συνεχίζω να ταξιδεύω στα μέρη που εσείς πήγατε , αλλά κι εμείς μαζί σας . Αγαπητέ γιατρέ , spottάραμε μαζί στο AMS . Fotis ,μαζί πήγαμε τα επαγγελματικά σου ταξίδια - αποστολές . Computerise , μαζί με το φιλαράκι σου καταφέραμε να γνωρίσουμε μια χώρα που μάλλον ποτέ δεν θα καταφέρουμε να πάμε, αλλά μας έδωσες και τη λύση στο πρόσφατο ταξίδι με τη σύζυγο στην Τοσκάνη . Πόσοι και πόσοι καθημερινά το κάνετε αυτό και ας θυμηθεί ο σύντροφος captain jumbo , τι του είχα πει, όταν τα συζητάγαμε σε ενα γάμο μια φορά . Αξίζει αυτό το "μαγαζί " να είναι εδω , και αξίζετε όλοι εσείς που γράφετε αυτές τις λέξεις . Ελπίζω κάποια μέρα μα συναντηθούμε και να τα πούμε απο κοντά . (Δυστυχώς γνωρίζω μόνο τον captain και έχω συναντηθεί και μια φορά με τα εκλεκτά μέλη aakunz και mernion σε μια έκθεση φωτογραφίας ). Ευχαριστώ για το χρόνο σας και να ξέρετε οτι θα είμαι πάντα εδώ :) , καθημερινά

Σιγά μη σταματήσουμε να γράφουμε trip reports...

Βασικά θέλω να διαφωνίσω κάθετα με το γιατρό για τη δημιουργία αυτού του θέματος (αν και με τους γιατρούς δεν πρέπει ποτέ να διαφωνείς).
Δε βρίσκω ΚΑΝΕΝΑ απολύτως λόγο να υπάρχει αυτό το θέμα.
Μα τι ερώτηση είναι αυτή γιατρέ μου?
"Γιατί να γράφουμε trip reports..."
Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή και παιδική: "Έτσι..."
Δε φαντάζεσαι πόσο χαίρομαι όταν ανοίγω το φόρουμ και κάνοντας κλικ στην επιλογή "προβολή τελευταίων δημοσιεύσεων" βλέπω τίτλο που με παραπέμπει σε νέο ταξίδι κάποιου μέλους, είτε είναι μια-δυο παράγραφοι χωρίς σημεία στίξης, τόνους και χωριστές προτάσεις (το οποίο με εκνευρίζει μπορώ να πω), είτε είναι trip report προσεκτικά γραμμένα που, έστω και εικονικά για λίγο, σε μεταφέρουν στο μέρος για το οποίο διαβάζεις.

Πρώτα απ'όλα,
από τη στιγμή που κάποιος κάθεται και ξοδεύει τόσες ώρες για να γράψει τις εντυπώσεις του, να επιλέξει φωτογραφίες μέσα από εκανοντάδες που έχει τραβήξει, να τις επεξεργαστεί για να συμβαδίζουν με τους κανόνες του φόρουμ ως προς το μέγεθος (γιατί, όσο κι αν δε μας αρέσει, το μέγεθος μετράει), να διαβάσει και να ξαναδιαβάσει τα όσα έγραψε, να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, να μπλα μπλα μπλα... (και πιστέψτε με, χρειάζονται πάααρα πολλές ώρες για αρκετές μέρες έτσι ώστε να γίνουν αυτά) δε μπορώ να διανοηθώ ότι δεν υπάρχει λόγος να το κάνει.
Γράφει για τους παρακάτω λόγους:
α) Για να δώσει εικόνα της εταιρείας με την οποία ταξίδεψε,
β) για να παρουσιάσει/προτενει το ξενοδοχείο ή το μέρος στο οποίο έμεινε,
γ) για να επισημάνει παγίδες και κακοτοπιές που πιθανόν να συναντήσουν όσοι πάνε,
δ) για να ικανοποιήσει την ανάγκη του να μοιραστεί με άλλους τις εντυπώσεις του από το ταξίδι,
ε) γιατί ,όπως και με την Amstel, έτσι του αρέσει,
στ) για να το παίξει μούρη και να αυτοπροβληθεί
ζ) για χιλιάδες άλλους λόγους

Τα trip report βοηθούν τους υπόλοιπους να οργανώσουν το δικό τους ταξίδι.
Πολλές φορές έχω απευθυνθεί σε συμφορουμίτες για πληροφορίες σχετικά με επικείμενο ταξίδι μου, ή με την οργάνωση ταξιδιού με αποτέλεσμα είτε την εξοικονόμηση χρημάτων, είτε την καλύτερη οργάνωσή του.
Επίσης αρκετές είναι οι φορές που άλλοι συμφορουμίτες με ρώτησαν κάποια πράγματα για ταξίδι που θα έκαναν σε μέρος που είχα περιγράψει.
Επίσης δε θα ξεχάσω ένα πμ το οποίο με ευχαριστούσε διότι διαβάζοντας ο αποστολέας του το "Ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι πάνε διακοπές" ξέφυγε από τον κίνδυνο του να πληρώσει τα μαλιά της κεφαλής του για εισαγωγή τσιγάρων στην Ταϊλάνδη.

Και στο κάτω κάτω, τι θα ήταν ένα αεροπορικό φόρουμ χωρίς την περιγραφή των ταξιδιών των μελών του;
Εκτός αν θέλουμε μόνο να σχολιάζουμε τη νέα διαφήμιση της ΟΑir, να τσακωνόμαστε για το αν προσφέρει καλύτερο προϊόν ο Βασιλάκης από τον Βγενόπουλο και κάποιοι να ρωτάνε που θα δώσουν βιογραφικό για το επάγγελμα που τους ξετρελαίνει και για το οποίο έχουν γεννηθεί, χωρίς φυσικά να μπουν στον κόπο να πατήσουν στο πληκτρολόγιό τους τα πλήκτρα "alt & shift" και χωρίς να μπουν στον κόπο να διαβάσουν παλαιότερα ποστ.

Οι παραπάνω αράδες γράφονται ξημερώματα στη Νέα Υόρκη, προσπαθώντας να συνέλθω από τη δεύτερη μέρα του τζετ λανγκ. Το συγκεκριμένο ταξίδι είναι ένα "ταξίδι σφηνάκι" για επαγγελματικούς λόγους με αναχώρηση από την Αθήνα την Παρασκευή και αναχώρηση από Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.
Πριν από 10 μήνες είχα ξαναβρεθεί εδώ για δύο εβδομάδες συνδυάζοντας μια επαγγελματική υποχρέωση με τις διακοπές της οικογένειας.
Τότε έγραψα ένα εκτενές trip report. Φέτος σκεφτόμουν ότι δεν υπάρχει λόγος να ξαναγράψω μια και δε δείχνει να έχει αλλάξει κάτι στο Μεγάλο Μήλο πέρα από την πεζοδρόμηση της οδού Broadway η οποία, ομολογουμένως άλλαξε την εικόνα του κεντρικού Μανχάταν.
Όμως, η δημιουργία αυτού του θέματος με έκανε να αλλάξω γνώμη.
Θα το γράψω και ΔΕ θα πω κανένα τραγούδι.
Ας το πει κάποιος άλλος το τραγούδι

Φώτη , ΑΥΤΟ περίμενα να διαβάσω όταν άνοιγα το topic αυτό. Μια απάντηση σαν και τη δική σου. Αν και η αφορμή δόθηκε μέσα από ένα ομολογουμένως έντονο κλίμα, περίμενα μια απάντηση σαν και τη δική σου για να επιβεβαιωθώ, ότι υπάρχουν ακόμα οι ρομαντικοί της αεροπορίας και του ταξιδιού γενικότερα.

ΠΡΕΠΕΙ να γράψεις τις νεες σου ταξιδιωτικές περιπέτειες, να γράψεις Ο,τι καινούριο συμβαίνει στο Μεγάλο Μήλο αλλά κυρίως να περιγράψεις λεπτομερώς την πτήση σου με τη Μαμά Lufthansa. (αν κι εχω δοκιμασει από πρώτο χέρι τη long haul φιλοξενεία της, θα ήθελα να δω τι προσφέρει στο 340 της).