Εορταστικό Αεροπορικό Κουίζ Airliners.GR 2016

• Thread starter Thread starter gonso
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Αν και δεν πιάνω την bonus, το 4ο αεροδρόμιο (OTP) μπορεί να έχει πάρει το όνομά του από τον Ρουμάνο σχεδιαστή αεροσκαφών αλλά το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι έκθεμα στην CRA. Άρα είναι εξίσου σωστές και οι δύο απαντήσεις, μην πω ότι η CRA είναι πιο σωστή για τη συγκεκριμένη φωτογραφία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 21 (by Gonso) : Δεν περίμενα να δυσκολέψει η outflow valve του Β737NG. H λήψη της φωτογραφίας και ο αντικατροπτισμός της στην άτρακτο ίσως μπέρδεψε λίγο. Εδώ , από πιό γνωστή γωνία. Όλη η πίεση της καμπίνας του α/φους, ελέγχεται από το πόσο ανοιχτή ή κλειστή είναι αυτή η "πορτούλα", καθώς από εκεί εξέρχεται ο αέρας που "φυσάει" μέσα στο αεροπλάνο ο κλιματισμός. Μήν αφήνοντας όλον το αερα να βγεί, δημιουργούνται στην ουσία συνθήκες ύψους 8000 ποδών, ενώ είμαστε στα 37000!

ΕΡΩΤΗΣΗ 22 (by Gonso) : Κλάψανε μανούλες. Απλά πράγματα. Βλέπω έναν αεροπορικό χάρτη αεροδρομίου. Το όνομα του αεροδρομίου ξεκίναγε από ....Αριστείδης ! Τί να κάνω. Να μήν το βάλω ερώτηση? Για όσους νόμιζαν ότι ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, μπορεί να ήταν στρατηγός, αλλά δεν ήταν πολιτικός και ούτε έγινε πρόεδρος. Βασιλιάς ήταν !

ΕΡΩΤΗΣΗ 23 (by George): Και οι μανούλες συνέχισαν να κλαίνε. Όταν μου την έστειλε ο George, δεν τον ρώτησα ποιό αεροδρόμιο έιναι για να το βρώ μόνος μου. Πρέπει να παίξω και εγώ! Μου πήρε περίπου μία - μιάμιση ώρα. Όταν το βρήκα είπα: "Μπουζουμπούρα;;;; Ε΄όχι, αυτό πάει πολύ!" Όμως, την στιγμή που μπόρεσα να το βρώ εγώ, σκέφτηκα μετά ότι γιατί όχι;

ΕΡΩΤΗΣΗ 24 (by Gonso): Ερώτηση κ@λ@ς για την οποία παίρνω όλη την ευθύνη. Όπως πάρα πολλοί από εσάς, έτσι και εγώ έπεσα θύμα της Greenland Express. Αυτήν είχα κατά νού και μόνο αυτήν. Όμως, μετά από λίγες μέρες, βρήκε κάποιος την Azul ή οποία είναι ολόσωστη απάντηση. Ποστάρισα διευκρίνηση. Μετά βρέθηκε και η Anguilla η οποία και αυτή πληροί τα κριτήρια. Μέχρι χθές το βράδυ που ο LEPKO1A μου ανακοίνωσε έντρομος ότι δεν υπάρχει εταιρεία Greenland Express. Είναι virtual !!! Red faces all around. H Kossovo δεν υπάρχει πλέον σαν εταιρεία και δεν την λάβαμε για σωστή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 25 (by Gonso): Είναι καλοκαίρι του 2013. Κοιτάζοντας χάρτες Jepessen ελληνικών αεροδρομίων, παρατηρώ ότι η Νέα Αγχίαλος δεν υπάρχει πιά! Ψάχνοντας καλύτερα, βλέπω ότι από το Ν αλφαβητικά, το έχουν βάλει στο Α, ώς Αλμυρός. Από κάτω παρατήρηση αλλαγών: "Reason for change: Airport name change". To τσιμπάω και εγώ και το σημειώνω για το κουίζ του 2013. Δεν έγινε ποτέ το κουίζ, ούτε το 13 ούτε το 14. Τώρα το ξέθαψα. Βλέποντας ότι υπήρχε δυσκολία να βρεθεί η σωστή απάντηση, το ξαναέψαξα από "μηδενική βάση". Η αλήθεια είναι ότι στο ελληνικό AIP, η αλλαγή υπάρχει αλλά όχι τόσο εμφανής. Έχει προφανώς εμφανιστεί η λέξη Αλμυρός (που δεν υπήρχε πρίν), αλλά το Ν. Αγχίαλος δεν έχει εξαφανιστεί τελείως, απλά έχει περάσει σε δεύτερο "ρόλο". Η Jepessen την Αγχίαλο την εξαφάνισε τελείως. Τώρα, σχεδόν όλες οι αναφορές στο ιντερνετ, μιλάνε για Ν. Αγχίαλο. Το ΑΙΡ είναι σαφώς πιό αρμόδιο από sites σαν την wikipedia και το airportguide.com ! Παραδέχομαι ότι δεν ήταν τόσο εμφανής η αλλαγή, αλλά υπήρχαν παίκτες που το βρήκαν. :thx:

συεχίζεται......

ΕΡΩΤΗΣΗ 26 (by Gonso): Δεν ήταν δύσκολη. Δυστυχώς δεν είχα παρατηρήσει νωρίτερα το καινούργιο tailcone του 737max να γινότανε χαμός!

ΕΡΩΤΗΣΗ 27 (by Gonso): To A είναι Α321 της Aegean που φωτογράφησα στην Αγγλία την ημέρα που θα έφευγε για Ελλάδα. Το Γ, έπαιζε και σε άλλη ερώτηση. Επειδή δεν μπορεί να φανεί αν είναι της Alitalia ή της Etihad, από αυτήν την φωτό, δεχτήκαμε και τα δύο.
Το Δ είναι το Avro 748 της Ryanair

ΕΡΩΤΗΣΗ 28 (by Gonso): Μία ασχήμια που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια, το ψευτο FIR του Ερζάν. Στην ουσία πουλάνε ψευτό ΕΕΚ για κανένα 10 λεπτο σε αεροσκάφη που περνάνε από το FIR της Άγκυρας πρός το FIR της Λευκωσίας. Και ανάποδα. Τα δύο αληθινά FIR δεν μιλάνε μεταξύ τους, που είναι επικίνδυνο από μόνο του. Επιπλέον, βάλανε οι Τούρκοι ενδιάμεσα το Ερζάν, από το οποίο απαγορεύεται οι πιλότοι να ακολουθούν εντολές (!).

ΕΡΩΤΗΣΗ 29 (by Gonso): Μπέρδεψε μερικούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ 30 (by Gonso): Πότε περάσανε κιόλας τα Χριστούγεννα :roll:

συνεχίζεται.............

gonso":a7ocyexv said:
ΕΡΩΤΗΣΗ 29 (by Gonso): Μπέρδεψε μερικούς.
Κι εμένα μαζί. Πολύ εύστοχη λεπτομέρεια που δεν είχα παρατηρήσει τη διαφορά με το Concorde. Κοιτάζοντας τους κινητήρες του Concorde ταυτόχρονα απέκλεισα και το 144.

:great:

gonso":3m50noc8 said:
Μέχρι χθές το βράδυ που ο LEPKO1A μου ανακοίνωσε έντρομος ότι δεν υπάρχει εταιρεία Greenland Express. Είναι virtual !!! Red faces all around. H Kossovo δεν υπάρχει πλέον σαν εταιρεία και δεν την λάβαμε για σωστή.

Δεν είναι τόσο πρόβλημα το "virtual"... αφού η ερώτηση είναι περισσότερο spotterική οπότε δεν μας νοιάζει τόσο η νομική υπόσταση της εταιρείας. Το θέμα είναι ότι το μοναδικό αυτό Fokker 100 έχει πια ξεβαφτεί, η εταιρεία έχει αλλάξει πια ονομασία (Sky Greenland) και για την ώρα δεν πετάει.

Εφόσον θέλουμε ενεργές εταιρείες/αεροσκάφη δεν μπορούμε να την δεχτούμε.

gonso":2uhwavtz said:
. H Kossovo δεν υπάρχει πλέον σαν εταιρεία και δεν την λάβαμε για σωστή.

Διαφωνώ. Η Kosova Airlines δεν εχει αεροπλανο (τωρα), αλλα στη μοναδική αναφορά σ´αυτην που βρηκα στην Wiki, λεει οτι ακομα υφίσταται σαν εταιρεια.

Οι υπόλοιπες ενστάσεις με το σκόρ. :D

Κι εγώ δεν την έβαλα γιατί ναι μεν υπάρχει στα χαρτιά αλλά εδώ και χρόνια χωρίς αεροπλάνο

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΠΟΝΟΥΣ:

Αεροδρόμιο 1(by Gonso) : Τί θέλουμε να αναδείξουμε; Το ότι οι Red Arrows κάνουν την χειμερινή τους εκπαίδευση στην Κύπρο και στην Βρετανική βάση στο Ακρωτήρι. Όποιος το ήξερε αυτό, δεν δυσκολεύτηκε καθόλου.

Αεροδρόμιο 2 (by Gonso) : To πόσο με στενοχώρησε αυτό το αεροδρόμιο δεν λέγεται! Οι απαντήσεις που πήραμε είχαν απίστευτες αποκλίσεις και βασίζονταν σε έωλες θεωρείες, όπως το serial number του φάντομ ή ότι τα φάντομ πέταγαν από την Ανδραβίδα άρα LGAD (ασχέτως αν έχει φάντομ και στη Λάρισα), και στο κάτω κάτω, τί δουλειά έχουν τα F-4 στο airliners.gr; Ελάχιστοι πρόσεξαν το αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς που φαίνεται πεντακάθαρα στα δεξιά της φωτογραφίας! Η γνώση ότι το νότιο Ιόνιο ήταν το Phantom Alley της Ελλάδος, θα βοήθαγε βέβαια στο να βρεθεί το αεροδρόμιο πιό γρήγορα.

Αεροδρόμιο 3 (by Gonso) : Από τα πιό δύσκολα, όχι μόνο γιατί το αεροπλάνο είναι σπάνιο. Αν βρεθεί το αεροπλάνο, που είναι το Coanda 1910, βρίσκουμε ότι ο Henri Coanda που το έφτιαξε, είναι Ρουμάνος. Άρα έχουμε βρεί την χώρα. Ο Coanda δεν είναι απλά ένας σχεδιαστής και αεροναυπηγός. Ο τύπος είναι από τους γνωστότερους πρωτοπόρους στον τομέα του. Από εκεί και πέρα, το μυαλό πάει στο αν υπάρχει αεροδρόμιο που να έχει σχέση με τον Coanda. Μπερδέυτηκαν μερικοί με το «που είναι το υπόστεγο αυτό, οέο;». Δεν είμαστε τόσο μα τόσο σαδιστές (εκτός από τον George!). H δυσκολία είναι στο ότι αν πάρουμε τα αεροδρόμια της Ρουμανίας με την σειρά, ξεκινώντας από το Βουκουρέστι, οι περισσότεροι ξέρουν την πιό κοινή ονομασία του, που είναι Οτοπένι, από την συνοικία που βρίσκεται. Στην πραγματικότητα, το αεροδρόμιο έχει πάρει το όνομα του Coanda. Εδώ η είσοδος του αεροδρομίου . Από εκεί και μετά, όλες οι θεωρείες πάνε περίπατο.

Αεροδρόμιο 4 (by Gonso) : Mία απλή αναζήτηση “pioneers of aviation”, βγάζει 4η την φωτό που βάλαμε, που είναι ο Otto Lilienthal. Bάζοντας το όνομά του και την λέξη airport, μας βγάζει το Berlin Tegel.

Αεροδρόμιο 5 (by Gonso) : Δεν δυσκόλεψε πολλούς. Διατηρώ την ελπίδα ότι όλοι είδατε τις συντεταγμένες πάνω στην πινακίδα του gate και με υποτύπωση σε χάρτη, βρήκατε την Φρανκφούρτη.

συνεχίζεται.........

seven4seven":nvpqhd94 said:
Διαφωνώ. Η Kosova Airlines δεν εχει αεροπλανο (τωρα), αλλα στη μοναδική αναφορά σ´αυτην που βρηκα στην Wiki, λεει οτι ακομα υφίσταται σαν εταιρεια.

GP707":nvpqhd94 said:
Κι εγώ δεν την έβαλα γιατί ναι μεν υπάρχει στα χαρτιά αλλά εδώ και χρόνια χωρίς αεροπλάνο

Εφόσον μιλάμε για μια spotterική ερώτηση, νομίζω πιο σωστό κριτήριο είναι αν υπάρχει αεροσκάφος βαμμένο ακόμα ή όχι σε αυτό το livery.

gonso":35gui3tp said:
Ελάχιστοι πρόσεξαν το αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς που φαίνεται πεντακάθαρα στα δεξιά της φωτογραφίας!
H ομοιότητα του με το αεροδρόμιο της Κάσου στη συγκεκριμένη φωτογραφία είναι πολύ μεγάλη. Τα δε βουνά στο φόντο αριστερά του αεροδρομίου παραπέμπουν στην Κάρπαθο που είναι δίπλα. Ελάχιστες λεπτομέρειες δείχνουν ότι δεν είναι Κάσος... Και σε τόσο μικρή φωτο δεν είναι ορατές.