Σχόλια για Α3

  • Thread starter Thread starter idle descent
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Προφανώς τροποποιείται ανάλογα τη διαθεσιμότητα και την πληρότητα.
 
Καλησπέρα στο φόρουμ. Να καταθέσω μια πρώτη εντύπωση από τη χθεσινή μου άφιξη στο Βενιζέλος σχετικά με την Aegean. Έχω ζήσει τις καλύτερες εποχές της και θλίβομαι βλέποντας κάποιες αδυναμίες και ελλείψεις. Συγκεκριμένα:

1. Περίμενα να δω ενοποιημένη εικόνα στο λογότυπο των αεροσκαφών. Απεναντίας ένα μέρος του στόλου ήταν με το παλιό και ένα άλλο με το καινούριο. Αυτό είναι προβληματικό για πολλούς λόγους. Πρώτον, ίσως να προκληθούν ανησυχίες στους επιβάτες και τους εμπορικούς συνεργάτες. Η ανομοιογένεια στην εξωτερική εμφάνιση του στόλου διχάζει και για κάποιους αντικατοπτρίζει το επίπεδο ασφάλειας μιας πτήσης.
Δεύτερον, σηματοδοτεί ενδεχομένως ότι δεν υπάρχει ενιαία γραμμή στην εταιρία, οπότε είναι δύσκολο να βρεθούν τόσο πελάτες όσο και συνεργαζόμενοι για μακροπρόθεσμη σχέση.
Τρίτον, για τους πιο έμπειρους, δείχνει ότι πιθανώς χρησιμοποιούνται πολλά νοικιασμένα από άλλες εταιρίες, ενώ ο επιβάτης συνήθως όταν αγοράζει Aegean θέλει και να πετάξει Aegean.
Ίσως οι μέτοχοι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει ή δε συμφωνούν πλήρως όσον αφορά στο ποιο λογότυπο να κρατήσουν. Προσωπικά θέλω την ανανέωση που εκπέμπει το νέο σήμα, αλλά γνώρισα και εκτίμησα την Aegean ως αερομεταφορέα με το παλιό, διακριτικό, απλό, αλλά πολύ επαγγελματικό και φερέγγυο σήμα. Μερικοί έχουμε δυσκολία στην αποδοχή αλλαγών.
Ίσως επιλέξουν, όπως και άλλες αεροπορικές που έχουν μακρά παράδοση, να κρατήσουν λίγα αεροπλάνα με το ρετρό σήμα για συναισθηματικούς λόγους. Έχει και αυτό την αξία του. Σίγουρα όμως η Aegean που κοιτάει μπροστά, στο μέλλον της, πρέπει να επιδιώκει την ανανέωση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Είναι ζήτημα επιβίωσης. Αυτό δε θα κριθεί φυσικά αποκλειστικά από την εξωτερική της εμφάνιση, αλλά και από το πνεύμα που επικρατεί γενικότερα. Γίνονται συσκέψεις για μια σαφή πορεία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα; επικοινωνείται αποτελεσματικά, κατανοητά και αξιόπιστα προς το επιβατικό κοινό και μείζονες συνεργάτες η πορεία, οι στόχοι και οι αξίες της εταιρίας ώστε οι επόμενες συμφωνίες να είναι πιο σταθερές, αποδοτικές και επιτυχημένες;
2. Το καλό είναι ότι η Aegean φαίνεται ότι παρά τον σκληρό ανταγωνισμό διατηρεί ένα καλό και αξιοπρεπές μερίδιο αγοράς, τουλάχιστον στην Αθήνα. Ωστόσο για να διατηρηθεί αυτή η θέση χρειάζεται περισσότερη τόλμη, ίσως να βγει από το καβούκι και το συντηρητισμό και να κάνει μια πιο δυναμική εμφάνιση - όχι για το θεαθήναι, αλλά για να πείσει πρώτα από όλα τον εαυτό της και τους πελάτες/συνεργάτες της. Το προσωπικό εξακολουθεί να τη στηρίζει ή χρειάζεται "ψήφο εμπιστοσύνης";
Η κληρονομιά της, ένα πολύ καλό όνομα σε ευρωπαϊκό αν όχι και παγκόσμιο επίπεδο, δεν αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία, είναι όμως μια πολύ καλή βάση. Το ερώτημα λοιπόν πρώτα από όλα είναι τι θέλουμε να την κάνουμε. Αν σκοπός είναι να διατηρηθεί σε αυτό το μέγεθος και να αναπτυχθεί, πρέπει να μπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να παρακολουθείται συστηματικά η πρόοδος. Πιστεύω ότι το τελευταίο πρόβλημα που έχει είναι η χρηματοδότηση. Περισσότερο είναι η προσκόλληση σε παλιά δεδομένα που κάνουν πιο δυσκίνητη τη διοίκηση. Υπάρχουν ακόμα μέλη της πρώην ΟΑ που ίσως δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες αγοράς και εργασίας. Ενδεχομένως η ενδοεταιρική επικοινωνία να είναι προβληματική ή ελλιπής. Υπάρχει επαρκής εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης;
3. Η νεότερη ιστορία της Aegean δυστυχώς έχει να επιδείξει αρκετές χαμένες ευκαιρίες. Η παραγγελία νέων regional αεροσκαφών θα έπρεπε να έχει γίνει πριν δέκα χρόνια, όχι να το συζητάμε ακόμα σήμερα. Το long haul operation ουσιαστικά έχει τη συγκατάθεση όλων, όμως όλοι φοβούνται. Γιατί; οι σχέσεις με κατασκευαστές αεροσκαφών είναι άριστες, η χρηματοδότηση σχεδόν βέβαιη, έμπειρο προσωπικό υπάρχει, αρκεί να το βρεις, και το παραμυθάκι με την "κακιά μητριά Lufthansa" έχει λήξει. Δε γνωρίζω καμία μητέρα, ούτε καν μητριά, που να θέλει το κακό του παιδιού. Όταν κάποιος είναι αυστηρός μαζί σου δεν είναι απαραίτητα κακός. Το όχι μπορεί να σημαίνει όχι τώρα. Όπως δεν αφήνουμε ένα δεκάχρονο να οδηγήσει αυτοκίνητο. Μια καλή έρευνα αγοράς χρειάζεται, καθώς και αξιόπιστους, δοκιμασμένους συνεργάτες. Μετά ξανά προς τη δόξα τραβά. Απλά βάλτε πλάνο, οργανώστε το, επικοινωνήστε το προς κάθε ενδιαφερόμενο και προχωρήστε. Υπάρχουν πολλοί σύμβουλοι και εσωτερικά και από τα μέλη της συμμαχίας, που μπορεί μεν να περνάει κρίση, αλλά προσαρμόζεται.
Έγραψα παρά πολλά, συγνώμη, αν έπρεπε να συνοψίσω σε μια φράση θα ήταν να μπει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, για παράδειγμα πενταετίας, και να γίνει πιο συγκεκριμένος ο στόχος/οι στόχοι. Επίσης, να ξεπεραστούν οι αμφιβολίες και ανασφάλειες.
 
Ένα ακόμη σχόλιο για τη διαφήμιση στην ιστοσελίδα της Aegean σχετικά με το wifi onboard. Το μήνυμα λέει δωρεάν wifi για όλους, ενώ αμέσως μετά διευκρινίζεται ότι είναι για επιβάτες business και μέλη miles and bonus. Αυτό προκαλεί σύγχυση, δυσαρέσκεια και ενδεχομένως καχυποψία στους πιθανούς πελάτες. Λογικά δεν μπορούν όλοι να ταξιδέψουν στη Business class. Οι περισσότεροι όμως μπορούν να γίνουν μέλη στο miles and bonus. Για να το κάνουν αυτό πρέπει να χτίσετε σχέσεις εμπιστοσύνης με το κοινό σας. Αν αισθάνονται ότι τους ξεγελάνε δε μπορεί να συμβεί αυτό. Καταλαβαίνω ότι το μάρκετινγκ απαιτεί επινοητικότητα και "πιασάρικα" μηνύματα, όμως αυτό μόνο δεν αρκεί. Μια γερμανική παροιμία λέει ehrlich währt am längsten, δηλαδή η ειλικρίνεια διαρκεί περισσότερο. Συνήθως τα προγράμματα τακτικών επιβατών όπως το miles and bonus αποσκοπούν σε αυτό ακριβώς, δηλαδή μακροχρόνιες σχέσεις. Θα προτιμούσα λοιπόν ένα πιο ειλικρινές, σαφές μήνυμα όπως "γίνετε μέλος του miles and bonus και λάβετε δωρεάν wifi στις πτήσεις σας". Όχι απαραίτητα επί λέξει, ας χρησιμοποιηθεί σύγχρονη, κατανοητή, εύληπτη γλώσσα που να αποδίδει αυτό το νόημα. Θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως διάλογος μεταξύ φίλων, συνεργατών ή συγγενών. Η Aegean έχει κάνει πολύ ωραία διαφημιστικά, δεν τους λείπουν οι ιδέες. Μιας και απευθύνονται σε διεθνές κοινό, μπορεί αντίστοιχα να μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες.
 
1. Περίμενα να δω ενοποιημένη εικόνα στο λογότυπο των αεροσκαφών. Απεναντίας ένα μέρος του στόλου ήταν με το παλιό και ένα άλλο με το καινούριο. Αυτό είναι προβληματικό για πολλούς λόγους. Πρώτον, ίσως να προκληθούν ανησυχίες στους επιβάτες και τους εμπορικούς συνεργάτες. Η ανομοιογένεια στην εξωτερική εμφάνιση του στόλου διχάζει και για κάποιους αντικατοπτρίζει το επίπεδο ασφάλειας μιας πτήσης.
Δεύτερον, σηματοδοτεί ενδεχομένως ότι δεν υπάρχει ενιαία γραμμή στην εταιρία, οπότε είναι δύσκολο να βρεθούν τόσο πελάτες όσο και συνεργαζόμενοι για μακροπρόθεσμη σχέση.
Τρίτον, για τους πιο έμπειρους, δείχνει ότι πιθανώς χρησιμοποιούνται πολλά νοικιασμένα από άλλες εταιρίες, ενώ ο επιβάτης συνήθως όταν αγοράζει Aegean θέλει και να πετάξει Aegean.
Ίσως οι μέτοχοι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει ή δε συμφωνούν πλήρως όσον αφορά στο ποιο λογότυπο να κρατήσουν.

Τρία πουλάκια κάθονταν
 
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Κανένα rebranding δεν έγινε από τη μία μέρα στην άλλη. Οι περισσότεροι αερομεταφορείς περιμένουν να περάσει c-check ή heavy maintenance, προκειμένου να βγει το αεροπλάνο εκτός δρομολογίων και να μπορέσουν το βάψουν στα νέα χρώματα. Ο συλλογισμός, ότι μέρος των μετόχων εμποδίζει την ολοκλήρωση του rebranding είναι εντελώς αβάσιμος και αστείος.

Γράφεις ότι η ανομοιογένεια στην εξωτερική εμφάνιση ενδεχομένως να αποτελέσει εμπόδιο στην εξεύρεση νέων συνεργατών. Να είσαι σίγουρος ότι οι συνεργασίες βασίζονται στη συνέπεια, την τήρηση των συμφωνιών και την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων, όχι στο εάν έχεις προλάβει να βάψεις όλο το στόλο σου. Η Αιγαίου δε θα πάρει την κάτω βόλτα επειδή ένα μέρος του στόλου είναι στα παλιά χρώματα. Θα πάρει την κάτω βόλτα όταν αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν μπαταχτσής ή όταν αρχίσουν τα safety incidents.

Κάνεις λόγο για μέλη της πρώην ΟΑ «που ίσως δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες αγοράς και εργασίας». Θα χαρείς να μάθεις ότι αυτή η νοοτροπία δεν υπάρχει μέσα στην Αιγαίου. Η ΟΑ δεν υπάρχει εδώ και σχεδόν 14 χρόνια (αν εννοείς την κρατική) και η Olympic Air ήταν εξ αρχής μία Aegean.

Τα υπόλοιπα περί του πότε έπρεπε να γίνουν οι παραγγελίες και για τις «ανασφάλειες» τα θεωρώ -ευγενικά- άνευ ουσίας, από τη στιγμή που δεν είμαστε εμείς αυτοί που κρατάμε το ταμείο του μαγαζιού. Για να υπάρχει ακόμα η Αιγαίου, που ξεκίνησε με 3 Rj100 έφτασε στα 50+ Airbus και ATR, επιβίωσε την πρώτη της δεκαετία απέναντι σε έναν αερομεταφορέα που λειτουργούσε αθέμιτα (αθρόες κρατικές επιδοτήσεις, ατελείωτα χρέη, νεκραναστάσεις με διαγραφές χρεών, κλπ), ε κάτι θα πρέπει να κάνει καλά.
 
Έχω πάρει μέρος σε έργο πληροφορικής στο δημόσιο και έχω βιώσει τι θα πει να μην δέχεται κάποιος τις αλλαγές. Ποτέ δεν νίκησε η γκρίνια.

Επίσης για το WiFi, είναι πολύ απλά ξεκάθαρο. Όσοι πιστεύουν κάθε φορά που βγάζει προσφορές ότι το ποσοστό έκπτωσης είναι το ίδιο για όλες τις πτήσεις θα πιστέψουν και ότι το wifi είναι δωράν για όλους τους επιβάτες. Πολύ απλά επειδή δεν ψάχνουν και δεν διαβάζουν !
 
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Κανένα rebranding δεν έγινε από τη μία μέρα στην άλλη. Οι περισσότεροι αερομεταφορείς περιμένουν να περάσει c-check ή heavy maintenance, προκειμένου να βγει το αεροπλάνο εκτός δρομολογίων και να μπορέσουν το βάψουν στα νέα χρώματα. Ο συλλογισμός, ότι μέρος των μετόχων εμποδίζει την ολοκλήρωση του rebranding είναι εντελώς αβάσιμος και αστείος.
Συμφωνώ με Aakunz. Και για του λόγου το αληθές κοιτάμε και τις εταιρίες - μεγαθήρια πχ Lufthansa που έχει αλλάξει χρώματα εδώ και πόσα χρόνια. Κι όμως πολλά αεροσκάφη της είναι ακόμα στα παλιά χρώματα. Βλέπε το Α359 D-AIXH που είδα το Καλοκαίρι στο Μόναχο και είναι ακόμα έτσι.
Ξεπερνάω βέβαια τα περί μετόχων ή ότι ο επιβάτης βλέπει το παλιό livery (που το ξέρει δεκαετίες) και νομίζει ότι είναι νοικιασμένα!!!
 
Πάντως στη τελευταία πτήση μου με Α3 και οι 5 γύρω μου γκρίνιαζαν απίστευτα για τα καθίσματα...και οι υπόλοιπες τόσες θέσεις
έχουν στα ΝΕΟ αλλά αυτή η παρωδία από τη μέση και μετά μόνο στην Α3 συμβαίνει
 
Top