Βάσεις της Ryanair σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

• Thread starter Thread starter OA701
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Εντάξει, είναι γνωστό ότι η Ράιαν δεν έχει και πολλές συμπάθειες σε αυτό το φόρουμ (σε αντίθεση με την Φραπορτ). Και είναι λογικό. Το προϊόν της είναι χαμηλού επιπέδου, όσο κι αν οι "legacy" carriers τη συναγωνίζονται επάξια τα τελευταία χρόνια, οι εκβιαστικές πρακτικές της είναι στα όρια της μαφίας και η συμπεριφορά της σε πελάτες, εργαζόμενους και συνεργάτες χωράει άφθονη κριτική.

Ωστόσο, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η αποχώρηση μιας εταιρείας από ένα αεροδρόμιο και η περικοπή δρομολογίων δεν είναι ποτέ καλό πράγμα.

Τα αεροσκάφη της πάντως πάνε κι έρχονται ασφυκτικά γεμάτα, οπότε κι εγώ πιστεύω ότι αν η αγορά διακρίνει ευκαιρία το κενό σε ένα βαθμό θα καλυφθεί με τον καιρό. Αλλά ας μην υποβαθμίζουμε το σοκ της αποχώρησης εάν συμβεί.

Προσωπικά, προτιμώ να τα βρουν και ομολογώ ότι έχω πετάξει με την Ράιαν. Ποτέ δεν είναι η πρώτη μου επιλογή, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι μονόδρομος, είτε λόγω προορισμού είτε λόγω τιμής. Όταν βρίσκεις εισιτήρια στο μισό ή και στο ένα τρίτο της τιμής των άλλων, απλά κλείνεις τη μύτη σου και πετάς μαζί τους.

ΥΓ μήπως να μεταφερθεί στο Βόλο και να το πουλάει σαν Thessaloniki South ή Athens North και να τελειώνουμε, να μην τρέχουμε και στη Σόφια ή στα Σκόπια;

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί τον βρίσκετε εκβιασμό; Αν δεν μου δώσετε Χ λεφτά/διαφήμιση, θα φύγω. Αυτό είναι μια στάνταρ εμπορική διαπραγμάτευση, σου λέει τι θέλει και είσαι ελευθερος να αποφασίσεις αν συμφωνείς ή να κάνεις άλλη αντιπρόταση. Αεροδρόμιο έχεις, όχι μανάβικο.

Για τον Βόλο το έχω ξαναγράψει ότι μπορεί να είναι ένα τεράστιο πρότζεκτ και ευκαιρία, στο κέντρο της Ελλάδας. Εφόσον βέβαια μπει πχ ένα λεωφορείο για είτε Λάρισα, είτε Παλαιοφάρσαλα με σύνδεση για τραίνο (όταν και έαν υπάρχει τραίνο..).

Κι αν η Ryanair είχε σχεδιάσει να φύγει έτσι κι αλλιώς και βρήκε μια υπέροχη αφορμή από την επικείμενη αύξηση τελών της Fraport;

Πάντως το αεροδρόμιο δε γίνεται να στηριχθεί στη Ryanair, η οποία έρχεται και φεύγει όποτε της καπνίσει, ούτε να κάνει race to the bottom με τη Σόφια ή τα Σκόπια για να μπορεί η Ryanair και η κάθε Ryanair να πουλάει εισιτηρια 9.99 για Μέμινγκεν ή Κατόβιτσε. Όποιος κρίνει οτι τον συμφέρει να πάει στη Σόφια, ας πάει από Σόφια.

Το μοντέλο ανάπτυξης της Ryanair, που οι ταξιδιώτες έρχονται λόγω χαμηλής τιμής κι όχι λόγω προορισμού, θεωρώ πως ταιριάζει σε αεροδρόμια/πόλεις που παραμένουν άγνωστα στο κοινό. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι. Για λόγους που έχουν συζητηθεί πολλές φορές στο φόρουμ, φαίνεται να μη μπορεί να κρατήσει δίκτυο εξωτερικού των χειμώνα πλην των δρομολογίων ομογένειας της Γερμανίας. Κι οι φορείς της πόλης εκεί πρέπει να εστιάσουν. Το αν θα μείνει ή θα φύγει η Ryanair φέτος είναι μπάλωμα, δε θα φύγει φέτος θα φύγει του χρόνου που θα της δώσουν μια επιδότηση αλλού.

Τέλος το "Όμορφα Ταξίδια" φαίνεται πως έχει στο μάτι τη Φραπόρτ, οπότε ας κρατάμε μικρό καλάθι. Πριν μερικές εβδομάδες είχαν το γνωστό άρθρο κονσέρβα για την κακιά Φραπόρτ που δε θέλει υπερατλαντικές πτήσεις στη Θεσσαλονίκη λες και συνωστίζονται στο JFK ποιος θα πρωτοέρθει για τρίγωνα και μπουγάτσα...

Η διοίκηση της low cost αεροπορικής εταιρείας ανακοίνωσε στους εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη ότι η βάση θα κλείσει τον Οκτώβριο, με το πέρας της θερινής σεζόν

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση της Ryanair αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο επανόδου στη Θεσσαλονίκη από τον Μάρτιο του 2027, δηλαδή για την επόμενη θερινή περίοδο.

Το οτι εχει καλοκαίρι εισιτήρια πχ για Ζάγκρεμπ η Σεράγεβο με 15 ευρώ σημαίνει νομίζω ότι δεν γίνεται χαμός ποιος θα πρωτοταξιδεψει. Έκλεισα για αρχές Αυγούστου 30 ευρω για Σεράγεβο πήγαινε έλα. Φανταστείτε το χειμώνα. Θα γεμίζουν τα αεροπλάνα;

Αντίθετα στα νησιά ή στην Αθήνα βλέπεις το καλοκαίρι (εκτός εξαιρέσεων) πανάκριβες τιμές.

To Σεράγεβο είναι εποχικό έτσι κ αλλιώς ..Το Ζάγκρεμπ τοχει όλο το χρόνο κ έχει καλές πληρότητες καθώς χρησιμοποιείται για εκδρομές σε Κροατία κ Λιουμπλιάνα..Και τοχει ανεβάσει και χειμώνα με αεροσκάφος από Ζάγκρεμπ. Εκείνα που κόβονται είναι του εσωτερικού Χανιά Ηράκλειο, κ επίσης από τα χειμερινά δεν φαίνονται ακόμα Στοκχόλμη, Νυρεμβέργη, Παρίσι, Τρεβίζο, Ρώμη, Πόζναν, Weeze,Hahn...Και λέω ακόμα γιατί ακόμα διαμορφώνεται το χειμερινό...Δεν την συμφέρει να μην έρχεται α/Φος από Στοκχόλμη , Ρώμη, Νυρεμβέργη διότι είναι δρομολόγια που πάνε εξαιρετικά και το χειμώνα κ έχουν κ μονοπώλιο τα δύο πρώτα, και η Ρώμη κ το NRN ανταγωνίζoνται επάξια την Α3..Επίσης από ΗΗΝ πετάνε όσοι μένουν κοντά στην περιοχή κ Λουξεμβούργο..Θα δούμε τι θα κάνει...Κι αν τα κόψει δεν νομίζω ότι θα τα αναλάβει καμία. Τα υπόλοιπα δύσκολο το βλέπω...Τα άλλα χειμερινά τα βλέπω ανεβασμένα ,CRL,PFO, FMM,FKB, ΒGY,STN ,OTP, MLA, BUD, VIE, KRK, BTS..με μειωμένες συχνότητες βέβαια, πλην του Λονδίνου

Τέτοια μιζέρια και γκρίνια της τελευταίες μέρες με την Ryanair, με τον καθένα να γράφει το μακρύ και το κοντό του χωρίς να ξέρει τίποτε από την αεροπορική αγορά. Βρήκαν την ευκαιρία οι αρνητές των πάντων να υποστηρίξουν το αφήγημα τούς. Η συγκεκριμένη αεροπορική έχει την ίδια τακτική σε όλα τα αεροδρόμια όπου δραστηριοποιείται. Θέλει χρηματοδότηση για να διατηρήσει την πτητική της δραστηριότητα, ειδικά σε δρομολόγια που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση. Για αυτό πετάει σε δευτερεύοντα αεροδρόμια και σε πολλές περιπτώσεις και όχι στα κύρια που δεν την χρηματοδοτούν. Κρατάει κάποια κυρία δρομολόγια που της αποδίδουν καί για όλα τα υπόλοιπα θέλει η μηδέν χρεώσεις η χρηματοδότηση. Αυτό ζητάει και από την Θεσσαλονίκη. Το ίδιο έχει κάνει στην Αθήνα, τα Χανιά, την Ρόδο. Την Μασσαλία και το Βερολίνο. Θα διατηρήσει μόνο τα δρομολόγια που της αποδίδουν κέρδος. Από την άλλη, σχεδόν όλοι βρίζουμε την Ryanair χρόνια τώρα και ξαφνικά την αγαπήσαμε και θα μας λείψει. Όσο για τουρισμό, τι τουρίστες φέρνει η Ryanair; Ο τουρίστας που έχει λεφτά και διάθεση να ξοδέψει με την Ryanair θα έρθει; Βγάλτε τις παροπιδες και δείτε και λίγο την πραγματικότητα. Υπάρχουν και άλλες αεροπορικές όπως οι ελληνικές Aegean, Sky, οι British Airways, η Lufthansa, η Turkish Airlines, αλλά και χαμηλού κόστους όπως οι Wizzair και η easyJet. Επιλογές υπάρχουν. Αυτό που θα έπρεπε να μας ανησυχή είναι ο πόλεμος, και οι επιπτώσεις που έχει φέρει αλλά και αυτές που θα φέρει αν δεν τελειώσει σύντομα.

Όσο για τουρισμό, τι τουρίστες φέρνει η Ryanair; Ο τουρίστας που έχει λεφτά και διάθεση να ξοδέψει με την Ryanair θα έρθει; Βγάλτε τις παροπιδες και δείτε και λίγο την πραγματικότητα. Υπάρχουν και άλλες αεροπορικές όπως οι ελληνικές Aegean, Sky, οι British Airways, η Lufthansa, η Turkish Airlines, αλλά και χαμηλού κόστους όπως οι Wizzair και η easyJet.
Όπως και οι άλλες έτσι θα φέρει και η Ryanair. Άλλωστε οι περισσότεροι έχουν ένα συγκεκριμένο budget να ξοδέψουν για τις διακοπές τους και αν μπορέσουν να γλιτώσουν αρκετά στο αεροπορικό εισιτήριο, θα τα δώσουν σε διαμονή ή εστίαση. Αν οι άλλοι προσφέρουν αντίστοιχες τιμές, τότε όλα καλά. Από όλους όσους ανέφερες, ίσως μόνο η Wizzair πλησιάζει τις τιμές της Ryanair.

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω κάποια πράγματα στη συζήτηση.

Από τη μία λέμε ότι η Ryanair “εκβιάζει”. Από την άλλη, ότι το αεροδρόμιο δεν την έχει ανάγκη. Αν πράγματι δεν την έχει ανάγκη, τότε πού ακριβώς είναι ο εκβιασμός;

Επίσης ειπώθηκε ότι η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να στηρίξει αρκετά χειμερινά δρομολόγια, και ταυτόχρονα ότι “θα φύγει η Ryanair και θα έρθουν άλλες”. Μα αν δεν βγαίνουν οικονομικά τα δρομολόγια για μια εταιρεία με τόσο χαμηλό κόστος λειτουργίας, γιατί να βγουν για άλλες; Δεν είναι και αεροδρόμιο με πίεση σε slots ώστε να περιμένουν όλες στην ουρά.

Για το ότι η Ryanair πετάει σε “άγνωστες πόλεις”, ενώ η Θεσσαλονίκη δεν είναι άγνωστη, δεν θα πω πολλα. Προφανώς ιστορικά και πολιτιστικά δεν είναι άγνωστη πόλη. Όμως άλλο αυτό και άλλο το αν έχει σήμερα αρκετά ισχυρή χειμερινή τουριστική ζήτηση ώστε να κρατήσει πολλά δρομολόγια όλο τον χρόνο.

Και κάτι ακόμα: όταν κάποιος έχει συγκεκριμένο budget για ταξίδι, δεν είναι παράλογο να προτιμήσει φθηνότερο εισιτήριο και να ξοδέψει περισσότερα στον προορισμό, αντί να δώσει περισσότερα στα αεροπορικά.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και από την άλλη πλευρά. Όπως η Ryanair πιέζει για καλύτερους όρους, έτσι και η Fraport προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα έσοδά της, γνωρίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει εναλλακτικό μεγάλο αεροδρόμιο. Δεν ειναι εκβιασμος αυτο. Απο κανενα.

Στο τέλος τέλος, κανείς τους δεν λειτουργεί με βάση την “ηθική”. Και οι δύο εταιρείες κάνουν αυτό που θεωρούν καλύτερο για το επιχειρηματικό τους συμφέρον και για τους μετόχους τους. Και οι μετοχοι τους θα αποφασισουν στο τελος αν ειχαν δικιο,

Αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες είναι σαν το σκύλο με τη γάτα, πλασμένοι να τρώγονται. Το έπαθλο είναι ο επιβάτης. Τόσο οι αεροπορικές όσο και τα αεροδρόμια τον θεωρούν δικό τους.

Οι αεροπορικές λένε "αν δεν ήμουν εγώ, δε θα μπορούσε να έρθει, άρα είναι δικός μου" και το αεροδρόμιο απαντά "αν δεν ήμουν εγώ εδώ κοντά (π.χ. Θεσσαλονίκη), θα ερχόταν με το τρένο, λεωφορείο, αμάξι, φελουκα ή και καθόλου, όχι πάντως με εσένα, άρα είναι δικός μου".

Τα ανωτέρω μου είπε κάποτε ένας άνθρωπος που γνώρισα, με θητεία σε πολύ υψηλά κλιμάκια του ACI, σε διοίκηση και ops κάποιων από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου, αλλά και στην IATA.

Η Ράιαν δεν είναι ο συνεργάτης που θέλεις, δεν συνάπτει σχέσεις εμπιστοσύνης, δεν επενδύει μακροχρόνια. Ο εκβιασμός προκύπτει ακριβώς από αυτό, δεν υπάρχει συνεργατική, συμβιωτική διάθεση, η ιδέα είναι my way or the highway. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο εκβιαζομενος υποκύπτει πάντα.

Τούτων λεχθεντων, επαναλαμβάνω ότι εξ ορισμού δεν είναι δυνατόν να είμαστε σε αεροπορικό φόρουμ και να μην αναγνωρίζουμε ότι η περικοπή δρομολογίων και το κλείσιμο μιας βάσης μιας οποιασδήποτε εταιρείας σε ένα οποιοδήποτε αεροδρόμιο είναι κάτι αρνητικό. Εξαιρουμένων προφανώς λαμογιων, παπάδων και επικίνδυνων.