Γενικές (αεροπορικές) απορίες !!!

  • Thread starter Thread starter gioannis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
seven4seven":31zl4l1t said:
Οπτικος ελεγχος για σχηματισμο παγου

Aν και δε νομίζω πως μπορεί να γίνει αυτό εν πτήση, ειδικά στο μακρυνάρι το 600. Περισσότερο σαν αντανάκλαση από τον ήλιο μοιάζει. Από το 3:00 που οριζοντιώνει, αρχίζουν να φωτίζονται οι κινητήρες, ο Νο 2 φαίνεται συνέχεια φωτισμένος και μάλλον αντανακλά στο cowling το Νο 1.
 
To οτι υπαρχουν αυτα τα φωτα, υπαρχουν! Και δεν ειναι για τους κινητηρες (απλα τους πιανει κι αυτους το φως), ειναι για τα φτερα. Το πως γινεται πχ στο 346 δεν με νοιαζει, αλλα καπως θα γινεται, δε μπορει! :)
 
Φίλε seven4seven ενώ σου άρεσε το PDF δεν είδες πως τα ονομάζει η airbus ? To illuminate Wing leading edge And Engine air intake to detect ice ! Δεν γνωρίζω τη διαδικασία κάθε εταιρίας αλλα ποιος είπε,ότι όλα πρπ να φαινονται απο το πιλοτικό ; Δεν εχει το,δικαίωμα το,πλήρωμα να βγει στην cabina να κάνει οπτικό έλεγχο ;
 
H Airbus ονομάζει τα winglets sharklets κι εγω πρέπει να την πάρω στα σοβαρά;
 
flying Doc":2o0mc1by said:
seven4seven":2o0mc1by said:
Οπτικος ελεγχος για σχηματισμο παγου

Aν και δε νομίζω πως μπορεί να γίνει αυτό εν πτήση, ειδικά στο μακρυνάρι το 600....
Χμμμ, και στο έδαφος μήπως;

PILOT-737":2o0mc1by said:
Φίλε seven4seven ενώ σου άρεσε το PDF δεν είδες πως τα ονομάζει η airbus ? To illuminate Wing leading edge And Engine air intake to detect ice ! Δεν γνωρίζω τη διαδικασία κάθε εταιρίας αλλα ποιος είπε,ότι όλα πρπ να φαινονται απο το πιλοτικό ; Δεν εχει το,δικαίωμα το,πλήρωμα να βγει στην cabina να κάνει οπτικό έλεγχο ;

Σωστά. βεβαίως και μπορεί το πλήρωμα να βγει στην καμπίνα για οπτικό έλεγχο, αλλά επειδή στον αέρα υπάρχουν κι’αλλοι τρόποι να ανακαλύψει κανείς αν έχει πάγο, είναι πιο χρήσιμα στο έδαφος νομίζω. Καμιά φορά τα βράδυα στο έδαφος οι μικροί φακοί για ελεγχο πάγου ειδικά σε μεγάλα αεροσκάφη ισως είναι απλά λιγο καλύτεροι απο εντελώς άχρηστοι.
Και για να προλάβω, λογικά αν δεν δουλέψουν τα αλλα συστήματα η αν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, τότε ο οπτικός ελεγχος είναι ο μόνος τρόπος στόν αέρα, και φυσικά απο όποιο σημείο μπορεί κανείς να δεί καλύτερα (εξαρτάται απο τον τύπο αεροσκάφους φυσικά).
 
Θα μπορούσατε σας παρακαλώ να μας πείτε ποιος άλλος τρόπος υπάρχει στον αερα για να διαπιστωθεί η ύπαρξη πάγου στους κινητήρες και στις επιφάνειες του χείλους προσβολής εκτός απο τον οπτικό σε μέρη που δεν φαινονται απο το πιλοτήριο; Το optional ice detection system ειναι καθαρά για συμβουλευτικους λόγους απο ότι ξέρω κ δεν απαλλάσσει τον χειριστή απο την ευθύνη να βεβαιωθεί ότι οι επιφάνειες του ειναι καθαρές η στην ανάγκη να χρησιμοποιήσει τα σύστηματα απο παγοποίησης έστω κ προληπτικά αν υπάρχουν αμφιβολίες ! Επίσης μην συγκρίνετε τις συνθήκες στο μεσογειακό μας κλίμα με τις συνθήκες π επικρατούν σε άλλες περιοχές του πλανήτη (παράδειγμα α 330 που έχασε τα pitot παρ'ολο που αυτά θερμενονται και σε θερμοκρασίες κάτω απο -40 sat αν δεν κάνω λάθος ... )
 
Βεβαίως και θα μπορούσα να σας πω. Πέστε μου μόνο σε ποιο τύπο αεροσκάφους θέλετε να μάθετε. Θα μιλήσω όμως και γενικά για την χρησιμότητα τών φώτων αυτών στο έδαφος και την σύγκριση με την χρήση στον αέρα, γιατί διακρίνω μια μικρή δόση ειρωνείας, αντί απλή παραδοχή ότι είναι χρήσιμα ΚΑΙ στο έδαφος (λες και θα πάθετε κάτι αν παραδεχτείτε ένα γεγονός)

Επίσης πέστε μου εσείς αν είστε πράγματι PILOT 737, όποτε υπάρχουν συνθήκες παγοποίησης στόν αέρα, βγαίνετε από το πιλοτήριο και πάτε στην καμπίνα για επιθεώρηση, η απλά ακολουθείτε πρώτα αυτά που λέει ο ίδιος ο κατασκευαστής:

"Engine anti-ice must be selected ON immediately after both engines are started and remain on during all ground operations when icing conditions exist or are anticipated"

Και:
"Use wing anti-ice during all ground operations between engine start and takeoff when icing conditions exist or are anticipated, unless the airplane is, or will be protected by the application of Type II or Type IV fluid in compliance with an approved ground de-icing program".

Με προειδοποίηση:
"WARNING: Do not use wing anti-ice as an alternative for ground de-icing/anti-icing. Close inspection is still needed to ensure that no frost, snow or ice is adhering to the
wing, leading edge devices, stabilizer, control surfaces or other critical airplane components at takeoff"

Και αυτό το close inspection ποιο καλύτερο τρόπο θα είχε να γίνει ένα κρύο βράδυ στο Βορρά με χιονοθύελλα πχ, από το να ανάψει κάποιος τα Wing lights?
Αρα ως εδώ φένεται ξεκάθαρα η χρησιμότητα των wing lights στο έδαφος.

Στον αέρα λοιπόν:
"Engine anti–ice must be ON during all flight operations when icing conditions exist or are anticipated, except during climb and cruise when the temperature is below -40°C SAT. Engine anti–ice must be ON before, and during descent in all icing conditions, including temperatures below -40°C SAT. When operating in areas of possible icing, activate engine anti–ice before entering icing conditions"

Και ακολουθεί μία συγκριμένη προειδοποίηση:

"WARNING: Do not rely on airframe visual icing cues before activating engine anti-ice. Use the temperature and visible moisture criteria because late activation of engine anti-ice may allow excessive ingestion of ice and result in engine damage or failure".

Δηλαδή μήπως εννοεί οτι μέχρι να το δείς οπτικά ειναι ίσως πολύ αργά;
Και για να μην παραθέσω ολόκληρο το manual, αν του ρίξετε μια ματιά θα δείτε και τα παρακάτω σχετικά με το wing anti-ice / de-ice και το fan blade icing (αυτό κι’αν έχει τρόπο να το διαπιστώσεις, οχι οπτικά φυσικά…)

Θέλετε μήπως να μάθετε για το A320; Όπου ενώ μεν ισχύουν οι ίδιες περίπου οδηγίες, υπάρχει και το VISUAL ICE INDICATOR, καθώς επίσης και τα windshield wipers; Ψάξτε το λίγο, οπως πολύ καλά ψάξατε και τα φώτα.. το αναφέρει ο κατασκευαστής κάπου.

Τέλος αν διαβάζατε προσεκτικότερα αυτά που έγραψα θα βλέπατε ότι αναφέρω ξεκάθαρα «η αν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, τότε ο οπτικός έλεγχος….».
 
Κυριε Batman τα αποσπάσματα διαδικασιών που παραθέσατε δεν απαντούν στην ερώτηση μου που πηγάζει απο τη συγκεκριμένη φράση σας : "αλλά επειδή στον αέρα υπάρχουν κι’αλλοι τρόποι να ανακαλύψει κανείς αν έχει πάγο" και εγώ έθεσα ενα απλό ερώτημα : ποιος άλλος τρόπος υπάρχει να ανακαλύψει κανείς ότι υπάρχει πάγος πανω στα φτερά η και στους κινητήρες ; (Προσεξτε γράψτε ΑΝΑΚΑΛΎΨΕΙ και όχι να συμπεράνει η να υποθέσει..) Με την πρόθεση να μάθω κάτι καινούργιο που ως τώρα κανένας δε μου χε πει... Τα αποσπάσματα σας ειναι απλές προειδοποιήσεις όσον αφορα την κατάσταση των κινητήρων ότι δλδ ΜΠΟΡΕΙ να υπάρξει παγοποίηση και πριν να παγώσει το ice detector. Το αν είμαι χειριστής δεν εχει καμία απολύτως σημασία .... Σημασία εχει ότι θα πρέπει να καταλάβετε ότι εφόσον δεν σας γνωρίζω προσωπικά δεν έχω κανέναν λόγο να σας ειρωνευτώ. Είστε λιγο αντιφατικός διότι ενω θίγεστε που σας ρώτησα μετα με παροτρύνετε να συνεχίσω να ψάχνω !
Φυσικά και η αεροπορία ειναι κεφάλαιο τόσο μεγάλο που ποτε δεν μπορείς να πεις ότι γνωρίζεις τα ΠΑΝΤΑ... Για αυτο κ θα συνεχίσω να το ψάχνω 8)
Όσον αφορά την υπογραμμισμένη φράση σας .... Θα σας απαντίσω ότι αλλα πράγματα βλέπεις απο το πιλοτήριο σε médium και αλλα σε heavy ..... Οπότε και να σας πω την προσωπική μου άποψη δε θα χει νόημα αφού δεν εχει εφαρμογή σε όλους τους τύπους :)
 
H χρήση πλυθηντικού και το επίπεδο ευγενείας στην ανταλλαγή απόψεων, με έκαναν προς στιγμήν να νομίζω ότι μπήκα σε λάθος φόρουμ !

Η πιθανότητα να φύγει χειριστής από τη θέση του εν πτήσει, να πάει να δεί τα φτερά, είναι από πολύ, εώς απελπιστικά πολύ τραβηγμένη. Ειδικά όταν η παγοποίηση των φτερών (αλλά και του κινητήρα)συναντάται σε χαμηλότερα ύψη, κατά την άνοδο ή την κάθοδο, πράγμα που σημαίνει μεγάλο φόρτο εργασίας, που καθιστά με τη σειρά του την εγκατάλλειψη του πιλοτηρίου από τον ένα χειριστή απαγορευτική. Λαμβάνοντας υπ'όψιν ότι η περίοδος που ένα αεροπλάνο βρίσκετε σε παγοποίηση είναι συνήθως μικρή, σε ένα μεγάλο αεροπλάνο μεχρι να σηκωθεί ο πιλότος και να πάει να δεί, πάει....πέρασε!

Είτε μεγάλο είναι το τζέτ είτε μικρό, σημαντικότατη ένδειξη πιθανής παγοποίησης των φτερών, είναι το παρμπρίζ και οι υαλοκαθαριστήρες. Ο πάγος θα εμφανιστεί πάνω στις εξοχές του υαλοκαθαριστήρα ή σε κάποια γωνία του windscreen, ή και στα δύο. Είναι αλλάνθαστη πρακτική πολλών ετών και αναφέρεται σε πολλά επίσημα εγχειρίδια και οδηγούς.

Αν συζητάμε την υπόθεση της Air France, εδώ μιλάμε για μία εξαίρεση, μιάς που τα αεροπλάνα σε τέτοιο ύψος δεν αναμένει κανείς να βρίσκονται σε καταστάσεις παγοποίησης, καθώς απαγορεύεται να βρίσκονται μέσα σε ενεργά cells. Κανένα άλλο είδος νέφωσης σε μεγάλο ύψος δεν δίνει πάγο που κολλάει, όταν η θερμοκρασία είναι -50φεύγα.

Τώρα, γιατί η Airbus έχει φώτα εκεί? Φαντάζομαι ότι είναι για χρήση στο έδαφος, ειδικά πρίν την απογείωση, όπου οι χειριστές οφείλουν να πάνε να δούν τα φτερά τους πρίν μπούν στο διάδρομο, όταν έχουν αμφιβολίες για τη καθαρότητά τους. Και φυσικά ο φακός φωτίζοντας μέσα από την καμπίνα είναι άχρηστος.

Συνεχίσατε τον ευγενέστατο τούτο διάλογο !



ΥΓ> Αυτό το "Κύριε Μπάτμαν", απλά, με έριξε από την καρέκλα ! Θεός.
 
Ο κατασκευαστής τα ορίζει σαν :
To illuminate Wing leading edge And Engine air intake to detect ice
Εφόσον στην αεροπορία τίποτα δεν γίνεται τυχαία και οι κατασκευαστές κάνουν τα πάντα για να ειναι νομικά καλυμμένοι μάλλον πρέπει πιστέψουμε ότι ΟΝΤΟΣ χρειάζονται τα συγκεκριμένα φώτα :D έκανα μια απλή ερώτιση πανω στη φράση που ειπώθηκε και δε διατύπωσα γνώμη για το αν ειναι ποιό χρήσιμα στον αέρα η στο έδαφος! Επίσης αεροσκάφη που πετάνε ώρες μέσα στη νύχτα και μακριά απο suitable airports το να εχουν φωτισμό πανω σε εξωτερικές επιφάνειες μόνο κακό δεν κάνει γιατι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που θα ήταν χρήσιμο να βγείς να επιθεωρήσεις απο την καμπίνα μέρη του αεροσκάφους που δεν ειναι ορατά απο το πιλοτήριο.... Ίσως να την χαρακτηρίζατε τραβηγμένη αλλα όταν τύχει πιστέψτε με όσα φώτα και αν εχει θα προτιμούσατε να ειναι μέρα :) Το ενδείξεις (υαλοκαθαριστήρες κλπ)ειναι αυτο που είπα "συμβουλευτικές" και μας κάνει να συμπεράνουμε ότι εχει πιάσει πάγος αλλα μόνο αν κοιτάξεις θα δεις την πραγματική κατάσταση ;) αν πχ περάσεις απο συνθήκες παγοποίησης και δεις τους υαλοκαθαροστήρες κλπ να εχουν πιάσει ... Κανείς τις κατάλληλες ενέργειες αποπαγοποίησης.. Βγεις απο το σύννεφο ... Ο πάγος στους υαλοκαθαριστήρες δε θα λιώσει αμέσως γτ δεν θερμένονται ... Αν μετα ξαναμπείς σε σύννεφο πως θα βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα ; Θα κοιτάξεις πίσω σου αν φαίνεται να εχει πιάσει το χείλος προσβολής που πριν αποπαγοποίησες η θα κάτσεις με τη μεζούρα να δεις αν ο πάγος στον υαλοκαθαριστήρα μεγάλωσε ενα χιλιοστό η δυο ; :) αν εσείς έχετε πετάξει 340 και γνωρίζετε ποια μέρη φαίνονται η δεν φαίνονται απο το πιλοτήριο μοιραστείτε την πληροφορία μαζί μας ... Παρατηρήσατε στο βίντεο πουθενά να ειναι χιονισμένα κάτω ; Μάλλον δεν ήταν για επιθεώρηση παγοποίησης των φτερών λοιπόν γιατι δε μου φαίνεται ούτε να χιονίζει ούτε να βρέχει ούτε να υπάρχει τόση υγρασία που να δικαιολογεί κάν τη χρήση του engine anti ice :)
Για αυτο το τι ξέρει κάποιος απο την εμπειρία του σε ATR 320 737 δε σημενει ότι καλύπτει τα πάντα όσον αφορά το 340 το 747 κλπ :) όπως και το τι διαδικασίες εχει μάθει στην Χ εταιρία δε σημενει ότι εχουν εφαρμογή στην Ψ :)
Επίσης μην ξεχνάτε ότι στο 340 υπάρχει κ μεγάλη πιθανότητα augmented crew οπότε μπορει να "περισσεύει" και ένας απο τους 3-4 να παει να ρίξει μια ματιά απο την καμπίνα κυριε gonso (επίτηδες το γράψα για να ξαναγελάσετε ) :D
Μην είμαστε απόλυτοι ότι οι γνώσεις μας καλύπτουν όλες τις καταστάσεις και όλα τα είδους operation :)
 
Top