Το θέμα είναι ότι το 787 παραμένει ένα εξαιρετικά σημαντικό αεροπλάνο για την Boeing. Είναι άλλωστε το πρώτο νέο αεροπλάνο που παρουσιάζει από το '94 και μην ξεχνάμε ότι θα είναι ο νέος εκπρόσωπός της σε μια κατηγορία που έχει πολύ ψωμί (το οποίο τα τελευταία χρόνια το τρώει η Airbus με το Α330, που σχεδιάστηκε ακριβώς για να "φάει" το 767 σε πωλήσεις και μάλλον τα πήγε καλά σε αυτό).
Η δε Boeing ανέθεσε σε προμηθευτές της (με αιχμή μεγάλα βιομηχανικά ονόματα της Ιαπωνίας) ένα μεγάλο μέρος της εξέλιξης/κατασκευής του 787. Πλέον, φαίνεται μετανιωμένη για το μεγάλο βαθμό του outsourcing. Αλλά δεν το έκανε για να τους κάνει χάρη. Απλώς η αθρώα χρηματοδότηση που λαμβάνουν αυτές οι ιαπωνικές βιομηχανίες από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας είναι ένα είδος απάντησης στα αντίστοιχα ποσά που λαμβάνει η Airbus από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την εξέλιξη των νέων μοντέλων της. Μάλιστα, η Ιαπωνία είναι από τους πιο "εύκολους" πελάτες της Boeing, στους οποίους λέγεται ότι κάνει και τις λιγότερες εκπτώσεις.
Πάντως, παρά τις απειλές των εταιριών (βλ. παραπάνω τις "μπηχτές" της JAL που εξετάζει -λέει- και το Α350), ακυρώσεις δεν υπάρχουν. Θα πάρουν και αποζημιώσεις άλλωστε... Σχεδόν δύο χρονάκια είναι αυτά...