aakunz":1fkhon8u said:Να ρωτήσω κάτι ακόμα: το ότι έγινε η ανάθεση σημαίνει ότι έχει γίνει αποδοχή και από την αντίστοιχη ΥΠΑ της άλλης χώρας ή υπάρχει περίπτωση να "φάει πόρτα" κάποια από τις εταιρείες;
Σε τέτοιες περιπτώσεις που υπάρχουν διμερείς διακρατικές συμφωνίες, η εταιρία η οποία ορίστηκε από το α' κράτος (Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση) ΔΕΝ υπόκειται σε έγκριση από τις αρχές της άλλης χώρας. Αυτό ισχύει μόνο σε περιπτώσεις πτήσεων ΕΚΤΟΣ διακρατικών συμφωνιών (συμβαίνει κατά κόρον σε περιπτώσεις τσάρτερ, όπου η άλλη χώρα είναι η αποκλειστικά αρμόδια να δώσει τη σχετική άδεια χωρίς όμως εκεί να χρειάζεται η μεσολάβαση της χώρας έδρας του αερομεταφορέα. Στην πράξη και για παράδειγμα, η Ελλάδα δέχεται κάθε καλοκαίρι απευθείας από ενδιαφερόμενες εταιρίες τρίτων χωρών εκατοντάδες τέτοιες αιτήσεις για ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ άδειες για τσάρτερ πτήσεις, τις οποίες κατά κανόνα κάνει δεκτές, για λόγους τουρισμού κλπ.)
Οι άδειες που θα πρέπει να πάρουν στη δική μας περίπτωση οι ελληνικές εταιρίες από τις αρχές των άλλων χωρών, αφορούν αποκλειστικά τις ίδιες που χρειάζονται κατά τη λειτουργία τους οι εταιρίες της ίδιας της χώρας. Συνήθως αναφερόμαστε σε εξασφάλιση slot, συνεργασίες με αδειοδοτημένους handler και οτιδήποτε άλλο τυχόν προβλέπεται, ξαναλάεω, για όλες τις υπόλοιπες εταιρίες εκείνης της χώρας και όσες πετάνε σε αυτήν, και εν πάσει περιπτώσει η εξασφάλιση τους είναι ΑΝΟΙΧΤΗ.
Με δυο λόγια λοιπόν, η έτερη χώρα ΔΕΝ μπορεί να δώσει πόρτα σε καμία από τις εταιρίες που ορίζει η αντισυμβαλλόμενη χώρα. Αν αυτές αποτύχουν εν συνεχεία στα στοιχειώδη π.χ. να πάρουν slot είναι δικό τους πρόβλημα, δε σημαίνει ότι φάγανε πόρτα. Εγκυκλοπαιδικά, μία είναι η περίπτωση να φάει κάποια εταιρία πόρτα παρά τον ορισμό της από τη χώρα της: Να είναι σε κάποια μαύρη λίστα για θέματα safety (στην ΕΕ υπάρχει η EASA blacklist) σε σημείο που να της απαγορεύεται η εκτέλεση πτήσεων (και όχι απλά να είναι υπό επιτήρηση όπως συμβαίνει με 1-2 από τις συγκεκριμένες ελληνικές) και αυτή τη μαύρη λίστα η συγκεκριμένη χώρα να την εφαρμόζει ΓΕΝΙΚΑ και όχι επιλεκτικά. Το ξαναλέω όμως, αυτό είναι εγκυκλοπαιδικό, καθώς καμία ελληνική εταιρία αυτή τη στιγμή δεν είναι σε καθεστώς απαγόρευσης πτήσεων, ούτε οι συγκεκριμένες τρίτες χώρες εφαρμόζουν την Ευρωπαϊκη μαύρη λίστα ή κάποια άλλη.
Ελπίζω να απάντησα
